Boka in
Boka in "ensamtid" med dig själv och fundera under ledigheten.
Foto: Unsplash

Så jobbcoachar du dig själv på semestern

Ska jag fortsätta på jobbet eller byta, och i sådana fall till vad? Och hur kan jag använda semestern till att utvärdera min karriär? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar på en läsarfråga.

Fråga: Hela min vår har varit superstressad. Jag har bara kört på och försökt lösa de problem som kommit i min väg på jobbet. Nu känner jag mig ganska slutkörd. Jag vet inte heller om jag vill fortsätta på jobbet eller om jag ska byta, och i så fall till vad. Nu tänkte jag ta semestern till att fundera. Hur kan jag coacha mig själv till rätt beslut?
Helena

Svar: Det är klokt att du förstår att det är svårt att ta bra beslut under perioder av intensivt arbete. Då är man mer inriktad på att ta emot bollarna som kommer och det är svårt att tänka på annat. Det är också lättare att fundera över vem man är och vad man vill under ledigheten. Men det kan hända att tankarna och svaren inte bara kommer till dig, utan att du måste anstränga dig.

LÄS MER: Experterna: 7 tips för att hitta jobbmotivationen efter semestern

Börja med att boka in lite tid för att vara ensam. Jag kallar det skämtsamt MMMS - möte med mig själv. Annars finns det risk för att hela semestern tas upp av olika aktiviteter. Det behöver inte vara något avancerat. En långpromenad på egen hand eller ensamtid på ett café fungerar fint.

Fundera över hur våren har varit. Titta på det som hänt och hur du agerade i olika situationer. Vi kan kalla det för att göra en nulägesanalys. Låt tankarna komma, utan att bedöma vad som var negativt och positivt. Sedan kan du göra en lista över för- och nackdelarna med din nuvarande situation. Det kan hjälpa dig se det hela klarare.

Andras livshistorier kan också få dig att börja fundera över ditt eget liv och dina egna val. Läs biografier eller se filmer om spännande människor. Reflektera och dra paralleller till ditt eget liv och arbetssituation. Du kan även använda en vän eller släkting som bollplank och fråga hur de ser på livet och karriären. Inte för att du ska göra likadant, utan för att få igång din tankeverksamhet. Fråga dem också vilka yrkesroller de kan se dig i. Det kan väcka spännande idéer om nya val.

LÄS MER: Vad händer om jag blir sjuk på semestern?

Försök att se dig själv i olika jobbsituationer och upplev din reaktion. Känns det bra eller inte? Våga fantisera! Allt handlar om att skapa möjligheter för att stanna upp och reflektera och det är enklare när du är ledig. Men känn dig inte misslyckad om du inte hittar svaren. Många tycker det är knepigt att hitta rätt i livet. Att ha perspektiv på sig själv är dessutom svårt och då kan det vara bra att ta hjälp av en coach eller terapeut.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Jobbet för dig som vill utvecklas som elektriker

Jobbet för dig som vill utvecklas som elektriker

Vill du jobba med modern branschteknik och varje dag bidra till förbättringar för kund och samhälle? Läs mer om Billy Arvidsson som jobbar på Veolia.

Annons
Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Vill du ha ett utmanande jobb där du får hjälpa människor i kris? Då är ett jobb inom Göteborgs Stad något för dig.

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär