Studierna visar att om kandidaten är ung finns det större överseende med bilder på fest och alkohol, men om det är en äldre person kan det väcka funderingar om alkoholproblem.
Studierna visar att om kandidaten är ung finns det större överseende med bilder på fest och alkohol, men om det är en äldre person kan det väcka funderingar om alkoholproblem.
Foto: GaudiLab / Tomas Urbelionis

Så kollar rekryterare upp dig på nätet

Var trevlig i sociala medier och se upp med vilka bilder du publicerar. Det kan spela stor roll för din karriär.

Att kolla upp kandidater på nätet har blivit standard för många rekryterare. Det visar ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet, där rekryterare på stora och medelstora organisationer intervjuas.

Samtidigt är det få som har en klar idé kring hur informationen ska användas. Det gäller även organisationer som har mycket strukturerade rekryteringsprocesser i övrigt.

- Det kan leda till både diskriminering och sämre rekryteringar, säger forskaren Anna Hedenus.

Eftersom få rekryterare i studien har riktlinjer för hur nätet ska användas går det inte att säga att alla gör på ett visst sätt. Och det ska tilläggas att det finns rekryterare som inte kollar upp kandidaterna alls.

Men här är några saker som kommit fram i forskningen:

1. Därför görs det

Att kolla upp kandidater på nätet går snabbt och enkelt. Rekryterarna i studien menade att även om de själva låter bli kommer kommer någon annan att göra det förr eller senare, och därför är det bäst att ha koll. Syftet är ofta att komma åt det personliga, till exempel se om kandidaten verkar dela organisationens värderingar, och inte gjort saker som kan skada arbetsgivarens anseende.

2. Här kollas du

Många rekryterare börjar med att söka på Google, och kollar sedan bloggar, forum, Instagram, Twitter, LinkedIn och Facebook. Vissa säger sig låta bli Facebook-profilen, det är för privat. Andra vill åt det personliga, och då är Facebook mest intressant. För högre tjänster kan det även vara aktuellt att se vad som skrivits om kandidaten i media.

3. Saker som leder till tveksamhet

Rekryterarna i studien sa sig kunna bli tveksamma till en kandidat om det till exempel visar sig att personen varit oärlig, talat illa om tidigare arbetsgivare, eller är otrevlig i kommentarer och diskussioner. Att ha fel kontakter kan också vara negativt, till exempel med kriminella. Likaså att dela för mycket om sig själv - det kan tolkas som narcissistiskt och självupptaget.

4. Bilderna som kan stjälpa

Om kandidaten är ung finns det större överseende med bilder på fest och alkohol, men om det är en äldre person kan det väcka funderingar om alkoholproblem. Många rekryterare retar sig också på bilder där kandidaten är lättklädd eller plutar med läpparna och menar att det framstår som utseendefixerat och omoget.

5. Anledningar att välja bort

En del rekryterare berättar också att de valt bort kandidater på grund av saker de hittat. Det kan handla om sexistiska eller rasistiska åsikter, eller foton och bloggar som antyder udda sexuella intressen. Anledningen uppges vara att en anställd ska kunna representera arbetsgivaren även på nätet, och då är det viktigt vilken bild som förmedlas där.

6. Berättar inte alltid

Rekryterarna i studien ansåg att kandidater inte behöver informeras om att de kollas upp på nätet - det borde de förstå själva. Ibland får kandidaten veta att rekryteraren hittat något negativt, ibland inte. En del rekryterare frågar rakt ut om det på intervjun. Andra försöker leda in samtalet på ämnet. Ta reda på vad som står om dig på nätet och var beredd på att det kan dyka upp.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb