Författarna Viktoria Höglund och Sofia Rasmussen.
Författarna Viktoria Höglund och Sofia Rasmussen.
Foto: Jerry Boman

Så vet du om du ska satsa på drömmen

Drömmer du om ett annat jobb? Du är inte ensam. Så kommer du fram till om du ska ta steget. Viktoria Höglund och Sofia Rasmussen, som skrivit boken Från Jobbdröm till Drömjobb, tipsar.

1. Granska drömmen
Många fantiserar om att ha ett visst jobb utan att riktigt veta vad det går ut på. Ett första steg är därför att skaffa en realistisk bild av ditt drömjobb. Gör research, och fråga folk i branschen hur det egentligen är. Om du har möjlighet – gör en veckas praktik. Titta också på hur arbetsmarknaden ser ut och var i livet du befinner dig. Vad krävs det för att nå drömmen, och vad är du beredd att satsa?

2. Förstå vad som lockar
Fråga dig vad det är i drömmen som lockar. Säg att du vill starta ett Bed and Breakfast. Varför då? Är det för att du vill vara entreprenör? Jobba med service? Träffa nya människor? När du har svaren kanske du ser att det finns fler jobb där du kan få utlopp för din längtan, eller att du egentligen har en annan dröm. Fundera också på ditt nuvarande jobb. Vad vill du bort från, och vad trivs du med?

3. Analysera din nuvarande situation
Försök förstå vad som hittills hindrat dig att förverkliga drömmen. En del säger att de inte har tid eller råd, eller att det inte passar just nu. Det kan vara sant, men ofta ligger det andra saker i grunden, till exempel rädslor. Kanske ser du dig själv som en lysande entreprenörer, som bara inte fått bevisa det än? Rädslan för att misslyckas och krossa självbilden kan då bli så stor att du inte ens försöker.

4. Se olika vägar framåt
En anledning till att inte komma till skott är att vi ser hinder på vägen. Men många hinder går att komma över, eller så finns det alternativa vägar. Fundera på olika lösningar. Om du till exempel tycker det känns läskigt att starta eget kanske du kan göra det tillsammans med någon annan? Eller driva firman på deltid - i alla fall till en början?

5. Gör det inte för stort
Dela upp det stora målet i mindre delmål. Fråga dig själv: om du skulle ta ett litet steg mot drömmen, vad skulle det vara? En kvinna som intervjuades till boken drömde om att starta en kursgård för barn, och tänkte först att hon behövde köpa en hel herrgård. Sedan insåg hon att hon kunde börja med enklare kurser som inte krävde lokal, och samarbeta med befintliga kursgårdar. Du måste alltså inte satsa stort redan från start.

6. Omge dig med rätt människor
Av olika orsaker är det många som inte vill prata om sin dröm. En del är rädda för kritik, andra att någon ska sno deras idé. Men du måste våga prata med andra människor för att komma framåt. När du får kritik, tänk inte ”oj vad negativt”. Fundera istället hur du kan lösa problemet. Kom också ihåg att en del kommer att avråda dig från att satsa för att de är rädda att du ska misslyckas.

7. Vad skulle vara värst?
Fundera på vad som skulle vara värst: att försöka och misslyckas, eller att stå där på pensionsdagen och ångra att du aldrig gav drömmen en chans? Tänk också på hur det kommer att kännas på nuvarande jobbet om fem år om du fortsätter som vanligt. Att inte satsa är också ett beslut. Alla drömmar måste inte förverkligas, men ge inte upp av fel anledningar.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

Experten: Så är du en bra medarbetare – enligt chefen

Experten: Så är du en bra medarbetare – enligt chefen

Emma Phil, karriärcoach och föreläsare, ger sina bästa tips och råd på hur du kan hjälpa till att skapa en bra arbetsplats.

Entreprenören tipsar: Så får du lyxlön innan du fyller 30

Entreprenören tipsar: Så får du lyxlön innan du fyller 30

Drömmer du om en lägenhet i centrala stan? Eller att få resa jorden runt? Såhär får du lyxlönen!

Superentreprenören tipsar: Här är 5 knep som avslöjar vad du är bra på

Superentreprenören tipsar: Här är 5 knep som avslöjar vad du är bra på

Osäker på vad du bör jobba med? Entreprenören Tai Lopez ställer fem frågor för att lista ut vad man är bäst lämpad till i yrkesväg.

11 Ted Talks som peppar dig i karriären!

11 Ted Talks som peppar dig i karriären!

Har du svårt att lista ut vad för slags jobb som skulle passa dig? MetroJobb har listat 11 Ted Talks för att motivera dig.

Fler artiklar inom Personlig utveckling