Ida Garamvölgyi, VD för rekryteringsföretaget Workmint, menar att augusti är rätta tiden om du vill sticka ha ett försprång ut på höstens arbetsmarknad.
Ida Garamvölgyi, VD för rekryteringsföretaget Workmint, menar att augusti är rätta tiden om du vill sticka ha ett försprång ut på höstens arbetsmarknad.
Foto: Workmint

Rekryterarna: Därför ska du passa på att söka jobb i början av augusti

Augusti är ett guldläge för den som vill söka jobb. Enligt rekryterarna är företagen redan i full gång med att lägga ut lediga tjänster, medan konkurrensen om platserna är låg.

Sommaren är en tid för nedvarvning och återkoppling, vilket gäller för såväl företag som arbetssökande. När folk går på semester läggs många rekryteringsprocesser på is, men i augusti vaknar mycket till liv igen.
– Vi märker stor skillnad bara från juli till augusti. Juli har blivit en helig semestermånad för många och när augusti startar vaknar människor till liv igen, säger Ida Garamvölgyi, VD på rekryteringsföretaget Workmint. 

Men även om antalet jobbannonser blir fler i augusti, märker även rekryterarna tydligt att det inte är lika många som söker jobb under den här tiden på året.  
– Om du skickar in din ansökan i början av augusti kommer du garanterat att sticka ut. Rekryterare värderar och uppskattar proaktivitet högt, det är bra att tänka på att jobbmarknaden aldrig tar semester, säger Ida Garamvölgyi. 

Det är lätt för dig som jobbsökare att vända detta till din fördel, menar Gunnar Stenvall, rekryterare på Proffice.
– Det kan gynna en att det inte är ett så högt tryck i augusti. Är man smart håller man extra koll på jobbannonserna just nu, konkurrensen är inte lika tuff, säger han.

Om du har bestämt dig för att söka nytt jobb och dessutom har ditt CV uppdaterat har du därför chansen att se dig omkring bland rykande färska jobbannonser – medan många fortfarande ligger i hängmattan och har tankarna på annat.
– Det är en bra tid att söka jobb. Vi som jobbar med rekrytering har inte kalendrarna lika fulla med möten och om någon kontaktar oss för ett förutsättningslöst möte har vi ofta tid för det just nu. Vi är alltid på jakt efter bra kandidater och det är viktigt att etablera en personlig kontakt, säger Gunnar Stenvall. 

Genom att söka jobb när andra ligger på latsidan sticker du dessutom ut från mängden och framstår som ambitiös.
– Att visa att man står på tårna är ett plus hos rekryterare och arbetsgivare, säger Ida Garamvölgyi.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb