– Man ska inte vara blyg för att vara jobbsökande. Det är så många som är det, de vill inte synas med sitt namn på sociala medier för att situationen ser ut som den gör, säger Johanna Volle Wikström,.
– Man ska inte vara blyg för att vara jobbsökande. Det är så många som är det, de vill inte synas med sitt namn på sociala medier för att situationen ser ut som den gör, säger Johanna Volle Wikström,.
Foto: IBL/Alamy/Privat

Johanna, 25, gör sociala medier till en del av sitt jobbsökande

Intresset för att söka jobb på sociala medier ökar sakta men säkert enligt Arbetsförmedlingen. Johanna Volle Wikström har haft ett flertal jobb som hon fått genom att lägga ut annonser på Facebook, men tror inte riktigt att folk är medvetna om vilken genomslagskraft sociala medier kan ha för just arbetssökande. 

Att arbetsgivaren kan kolla upp sina anställda på sociala medier har nog de flesta koll på, men färre utnyttjar det faktum att företag och rekryterare rör sig på Facebook. Johanna Volle Wikström, 25, har under flera år marknadsfört sig själv och fått flera jobb genom sin blogg och sociala medier. Enligt henne är hemligheten att gå med i grupper och gilla sidor som riktar in sig på jobb eftersom de är riktiga guldgruvor för både arbetssökande och företag som letar ny arbetskraft. 

– Jag tror inte att folk är medvetna om det här, men det kommer ut fler tjänster än vad folk söker i de här jobbgrupperna. Jag har fått jobb som varit för en dag och även tjänster som varit på längre sikt säger Johanna Volle Wikström. 

Genom att lägga ut egna jobbannonser och även svara på annonser som företag lägger ut på Facebook har hon fått flera jobb som konsult inom marknadsföring och tjänster inom event. Idag har hon jobbat på ett 30-tal olika företag och hon har sociala medier att tacka för sin breda arbetslivserfarenhet.

–  Jag tror att det är ett riktigt bra sätt för studenter och extrajobbare att få en tjänst extra fort. Om man har luckor på vardagarna och kvällarna men kanske har svårt att signa upp sig på tre fasta pass i veckan, utan kan ta lite mer spontana pass, tror jag att man har goda chanser. 

Idag har Johanna ett eget företag samtidigt som hon arbetar som administratör på ett annat, men det hindrar henne inte från att vara aktiv på sociala medier och hålla koll på spännande extrajobb som kanske dyker upp. Däremot tror hon att många tycker att det känns svårt att lämna ut sig själv öppet på internet och skylta med att man är arbetslös. 

– Man ska inte vara blyg för att vara jobbsökande. Att lägga ut annonser på sociala medier har snarare varit något som uppskattats av arbetsgivare, att man vågar vara naken. Det visar att man har självförtroende, säger hon. 

Ellinor Pernow, arbetsförmedlare med fokus på sociala medier på Arbetsförmedlingen, menar att jobbsökande på sociala medier inte är något nytt utan bygger på beprövade metoder som att nätverka och ha direktkontakt med arbetsgivare. Däremot är det långt ifrån alla som utnyttjar dessa kanaler, men intresset ökar allt mer. 

– Fler och fler arbetssökande ställer frågor om hur de kan söka jobb via sociala medier och få coaching av arbetsförmedlare kring det. Vi ser även att många arbetsgivare skapar egna sidor på sociala medier. De vill finnas där deras potentiella medarbetare finns. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb