Julia Dang, 24, i klassrummet där hon tillsammans med sina kurskamrater utbildas i programmering genom inlärningsmetoden
Julia Dang, 24, i klassrummet där hon tillsammans med sina kurskamrater utbildas i programmering genom inlärningsmetoden "accelerated learning".
Foto: Anna Åslund

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang går från politisk sekreterare till programmerare på tre månader. Genom inlärningsmetoden ”accelerated learning” får hon en ny utbildning och tar sig in i IT-branschen, som idag är i akut behov av ny arbetskraft. 

De flesta har nog någon gång tänkt på hur livet skulle ha sett ut om man valt ett annat yrke, men att ta steget och byta bransch kan kännas svårt.

– Jag hade länge varit nyfiken på att ge mig in i IT-branschen. Men eftersom jag redan pluggat i fem år var jag inte så sugen på att börja om på en helt ny utbildning, säger Julia Dang, som läst offentlig förvaltning vid Göteborgs Universitet och arbetat som politisk sekreterare. 

Det var först när Julia fick höra om den amerikanska utbildningsformen ”accelerated learning” som hon tänkte om. Skolan Academy i Stockholm har tagit konceptet om snabbinlärning till Sverige och skapat intensivutbildningar som sträcker sig över en 12 veckor lång period. Julia Dang har nu gått över hälften av en utbildning som gör henne till systemutvecklare och IT-konsult.

– Det gäller att hela tiden vara fokuserad, men jag gillar att det är högt tempo. Vi varvar korta föreläsningar med mycket övningar och projekt. Kombinationen av teori och praktik hjälper inlärningsprocessen oerhört, säger hon.

En viktig del av utbildningsformen är att den inte kräver att eleverna har någon tidigare erfarenhet av branschen de utbildas i, utan personliga egenskaper och ambitioner väger tyngre än vad de har på ditt CV. Academy har haft elever som tidigare jobbat som allt ifrån frisörer till konsthistoriker och marinbiologer.

– Det är lite nervöst att komma in i en helt ny bransch, men jag är spänd på att börja jobba, säger Julia Dang. 

I Sverige är idag bristen på kompetens inom IT-branschen stor det var så idén till snabbutbildningarna föddes, enligt Academys VD Micael Holmström. 

– Kompetensbristen har alltid varit ett hett samtalsämne inom IT-branschen, men tyvärr har de konkreta åtgärderna lyst med sin frånvaro. Idag har vi brutit ner en motsvarande treårig utbildning på universitetet till en 12 veckor lång utbildning. Våra deltagare har ungefär 500 kodningstimmar och det motsvarar ungefär det antal timmar man får på universitetet. Man kan såklart inte lära sig allt på 12 veckor, utan vi har sållat bort mycket men behållit det mest nödvändiga, säger han. 

Micael Holmström hoppas att fler skolor ska haka på utbildningsformen så att fler branscher där det råder brist på arbetskraft kan få en chans att möta marknaden. 

– Man kan såklart inte lära sig allt på 12 veckor, utan vi har sållat bort mycket men behållit det mest nödvändiga. Det handlar inte om att ersätta universitet och högskolor, utan det är ett komplement till längre utbildningar. 

Fakta: Det här är "accelerated learning"

  • En utbildningsmetod som först grundades i USA.
  • Utgår ifrån att alla lär sig på olika sätt. Om du tillämpar den inlärningsteknik som passar dig bäst, kommer du både att lära dig mer och snabbare.
  • Utbildningsformen kan även vara effektiv i utbildningar för barn och när man vill lära sig ett nytt språk.
  • Skolan Academy i Stockholm snabbutbildar sina elever inom IT, men för att vara säkra på att utbildningens intensiva upplägg passar deltagarnas inlärningssätt måste de genomgå en rekryteringsprocess. Den baseras bland annat på logiska, numeriska och sociala tester.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär