Susanna Toivanen studerar just nu vilka effekter utomhusarbete kan ha på människors hälsa.
Susanna Toivanen studerar just nu vilka effekter utomhusarbete kan ha på människors hälsa.
Foto: IBL/Alamy/Privat

Forskaren: Därför ska du flytta kontoret utomhus en stund varje dag

Vi mår bra av att vara ute i naturen men trots det spenderar vi större delen av vår tid inomhus. Lösningen på problemet är att helt enkelt börja arbeta utomhus, menar Susanna Toivanen, som forskar om just utomhuskontor.

Efter att ha spenderat semestern åt att njuta av sommaren är det fullt normalt att känna sig trött under den första tiden tillbaka på jobbet. Men enligt Susanna Toivanen, docent i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser vid Stockholms universitet, är just det faktum att vi under stora delar av året stänger in oss på jobbet en stor anledning till att vi känner oss så trötta. 
– Forskningen om naturens effekter på människan är väldigt tydlig. Där ser vi att vistas ute har en positiv inverkan på människors hälsa och immunförsvar, medan stressnivåerna går ner, säger hon.

I sitt forskningsprojekt undersöker Susanna Toivanen hur just utomhusarbete påverkar människan. Genom att samarbeta med företag och studera människor som arbetar utomhus kan hon vidare analysera effekterna av det.
– Att jobba utomhus betyder inte att man är ute åtta timmar om dagen, utan det kan räcka med en kortare tid beroende på vad man gör. Det kan ha väldigt gynnsamma effekter och vi behöver variation i vårt arbete, säger Susanna Toivanen. 

Hon menar att arbetsplatser idag är ett väldigt omdiskuterat ämne. Så kallade aktivitetsbaserade kontor, där medarbetarna inte har någon fast plats utan flyttar runt beroende på sina arbetsuppgifter, har slagit igenom stort.
– Idag har alla redan de tekniska lösningarna för att vara rörliga och även medarbetarna förväntas vara det. Då kan man lika väl gå ut och arbeta en stund och få de positiva effekterna från en naturvistelse också, säger Susanna Toivanen.

Men problemet idag är inte bara att vi spenderar för mycket tid inomhus – vi rör även på oss alldeles för lite vilket enligt Susanna Toivanen både bidrar till psykisk ohälsa och fetma. Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser av det pågående forskningsprojektet, men Susanna Toivanen hoppas på att resultaten möjligtvis ska kunna utveckla framtidens arbetsplatser och bryta vissa av de arbetsmönster som råder idag.
– Stämningen brukar sitta i väggarna men går man ut och jobbar blir det en helt ny dynamik.

 Fakta: Därför ska du jobba utomhus

  1. Du får variation i arbetet genom att gå ut och jobba en stund. 
  2. Dina stressnivåer går ner och du får snabbare återhämtning. 
  3. Det ökar ditt dagsljusintag, ljus är viktigt för att vi ska må bra. 
  4. Det främjar din hälsa och stärker ditt immunförsvar. 
  5. Du rör dig mer och ökar din fysiska aktivitet. 
  6. Att jobba ute stimulerar tankeverksamhet och kreativitet. 

Källa: Susanna Toivanen. 

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet