Träffar du någon för första gången? Tänk på vilken bild du vill att de ska få av dig.
Träffar du någon för första gången? Tänk på vilken bild du vill att de ska få av dig.
Foto: IBL/All over press

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Du får bara en chans, sedan är ögonblicket förlorat. Det första intrycket som du gör idag är en viktig del av hur de nya människorna kommer att uppfatta dig imorgon. Läs tipsen och tänk på dem nästa gång du träffar någon ny, vare sig det är på jobbet eller i det privata.

1. Försök inte så mycket
Alla första intryck behöver inte vara storslagna, så akta dig för att överdriva allt för mycket. Risken finns att du skrämmer iväg personen du försöker imponera på.

2. Var öppen för andras liv
När du möter en ny människa har du inte en aning om vad de har varit med om. Innan du vet det ska du även tänka lite på vad du själv säger. Prata inte för mycket om ditt eget utan att lära dig något om personerna du möter.

3. Tänk på snacket
Om man är nervös är det lätt att prata på utan att kunna hejda sig. Eller tvärtom: inte komma på något alls att säga. Ta det lugnt och lyssna på dem du pratar med, om du lyssnar ordentligt kan det även ge dig möjlighet att ställa intressanta följdfrågor och lära dig något.

4. Anta inte att alla håller med
Du kan inte förutsätta att alla du möter delar dina åsikter. När det kommer till ämnen som exempelvis politik ska du akta dig för att tillskriva någon du inte känner dina egna synpunkter och egenskaper. Bara för att någon kommer från en viss del av landet betyder det inte att personen tycker exakt som majoriteten är känd för att göra där. 

5. Fråga snyggt
Även om du är nyfiken på en person ska du tänka på frågorna du ställer. För ingående och personliga frågor kan vara opassande och skrämma iväg den du just mött.

6. Lita inte på alla du möter
Eftersom du just träffat den här personen känner ni inte varandra och du vet ärligt talat inte vad det är för människa. Ta inte för givet att du kan lita på alla du möter, eller att de du möter vill umgås med dig. Som nämnt ovan vet du aldrig vad en person bär med sig från tidigare.

Källa: Psychology today. 

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Annons
Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Med Academys unika utbildning kan du snabbt ta dig in i teknikens värld – med en tillsvidareanställning som väntar efter examen.

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Ett starkt nätverk kan vara minst lika viktigt för karriären som studier och kompetens. Marie Thorslund från nätverket 4good tipsar om hur bygger ett.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

Så fixar du de bästa vitsorden

Så fixar du de bästa vitsorden

Arbetsbetyg är ett kraftfullt verktyg i ditt jobbsökande. Som tur är finns det mycket du själv kan göra för att få ett riktigt bra betyg som kan öppna...

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Fler artiklar inom Nätverka