När du skriver ditt första cv ska du se till att göra ordentlig research och lägga mycket krut på det personliga brevet.
När du skriver ditt första cv ska du se till att göra ordentlig research och lägga mycket krut på det personliga brevet.
Foto: IBL/Shutterstock

Så skriver du ditt allra första cv

Att söka jobb är en konst och om du gör det för första gången är det inte konstigt om du känner dig förvirrad. Jobbsökarexperten Susanna Westgren på Arbetsförmedlingen ger sina bästa tips för hur ditt första cv blir en fullträff.

Fokusera på personligt brev.
Om du inte haft några tidigare anställningar och saknar arbetslivserfarenhet kan du istället lägga extra fokus på det personliga brevet. Lägg ner tid på att skriva en presentation av dig själv och var noga med att berätta varför du vill jobba på företaget du söker till. Du kan ha cv och personligt brev på samma sida om du tycker att ditt cv ser tomt ut.

Lyft fram erfarenheter.
Även om du inte har jobberfarenhet kan du ha andra viktiga meriter som är värda att nämna. Om du varit aktiv i någon förening, hållit på med en sport eller varit barnvakt kan det visa på att du är ansvarsfull, mogen och ambitiös. Tänk kreativt!

Gör research.
Läs på om arbetsgivaren och företaget där du söker jobb. Om du inte kan imponera med dina tidigare anställningar kan du imponera med att du är påläst. Det visar på engagemang och att du är seriös med ditt jobbsökande. 

Utnyttja kontakter.
Använd ditt nätverk och låt alla veta att du söker jobb. Du kanske har en vän på sociala medier som kan rekommendera dig vidare till någon de känner. Vänner och bekanta vågar ju rekommendera dig eftersom de vet hur du är som person.    

Välj ut referenser.
En referens behöver inte bara vara en tidigare arbetsgivare. Var kreativ när du söker referenser att sätta på ditt cv! Prata exempelvis med en tränare eller lärare om de kan vara din referens eftersom de vet hur du är i olika miljöer och situationer.

Sälj in dig själv.
Få arbetsgivaren att vilja anställa dig för din personlighet, inte bara för dina tidigare erfarenheter. Är du social, analytisk eller morgonpigg? Berätta vad du som person kan tillföra på arbetsplatsen och varför de ska välja just dig bland kanske hundratals sökande. 

Gör en video.
En lite roligare variant av ett cv är att göra en ansökan i videoformat. Spela in en kort ”cv-video” där du pratar om samma saker som du skulle skrivit i ditt cv. Genom en video får arbetsgivaren se mer av hur du är som person och du sticker ut från mängden. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Fler artiklar inom Söka jobb