Din digitala profil avgör hur andra betraktar dig.
Din digitala profil avgör hur andra betraktar dig.
Foto: IBL/All over press

Så viktigt är LinkedIn i ditt jobbsökande

Att arbetsgivare kollar upp arbetssökande på nätet är ingen nyhet, men det gäller även att synas på rätt ställen på internet för att du ska uppfattas som professionell. Enligt experten Charlotte Hågård kan en snygg profil på LinkedIn vara det som gör att du får jobbet.

Genom en lätt sökning på ditt namn kan vem som helst enkelt kolla upp i vilka sammanhang du syns på nätet. Det är viktigt att vända detta till din fördel, exempelvis om du som arbetssökande vill att en potentiell arbetsgivare ska hitta dig. Karriärexperten Charlotte Hågård menar att en snygg digital profil idag är absolut nödvändigt.
– Första intrycket är så otroligt viktigt och det kommer idag från den digitala anskaffningen, säger hon.

Nätverket LinkedIn blivit allt mer populärt att använda sig av för att visa upp sin professionella sida på nätet och det är även många gånger där som rekryterare väljer att söka.
– LinkedIn är ett onlineverktyg som i första hand är till för kommunikation och nätverksbyggande professionellt. De flesta börjar förstå att man måste ha en LinkedIn-profil, säger Charlotte Hågård, som även skrivit en bok i ämnet.

Charlotte Hågård menar att det idag är naturligt att kolla upp personer på LinkedIn inför ett möte och många arbetsgivare tar nu för givet att du har en profil där.
– LinkedIn handlar om att bygga en trovärdig, seriös och professionell bild av sig själv och ett bra nätverk som kan hjälpa dig i karriären.

Trots att många använder sig av LinkedIn idag menar Charlotte Hågård att det är få som vet hur man egentligen bygger upp en bra profil där. Skippa att ha vänner och familj som kontakter, utan satsa på endast ett nätverk byggt för din karriär. En professionell profilbild är även A och O.
– Sedan är hela poängen att man ska lägga in sökord. Du ska ha rätt sökord i din profil som beskriver vem du är och vad du vill. Det gör att rätt personer lättare kan hitta dig. Det finns företag som helt och hållet har skippat alla andra kanaler och endast rekryterar via LinkedIn idag, säger Charlotte Hågård.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Fler artiklar inom Nätverka