Tomas Carlsson upplever att han döms för sin person och sitt utseende när han söker jobb, snarare än för sin kompetens.
Tomas Carlsson upplever att han döms för sin person och sitt utseende när han söker jobb, snarare än för sin kompetens. "Jag vill ju få möjlighet att ge en större bild av mig själv och vad jag kan prestera".
Foto: IBL/All over press/Privat

Tomas, 36, om att söka jobb som transsexuell: ”De vänder ryggen mot mig”

Det låter bra på arbetsintervjun, men sedan blir det i slutändan ändå ett nej. Tomas Carlsson är en vanlig jobbsökande, men han upplever att det faktum att han är transsexuell gör att många arbetsgivare inte vill ge honom en chans.

Tomas Carlsson, 36, är en av dem som just nu söker jobb i Stockholm. Han har en lång meritlista som bland annat inkluderar studier inom mode och design, utomlandsarbete och eget företag inom skrädderi. Han utgår från sin kompetens och sina erfarenheter när han söker jobb, men trots det känner Tomas ofta att han avvisas som kandidat – för att han är transsexuell.

– Jag kan läsa av situationen ganska snabbt under en arbetsintervju när jag ser att en chef sitter där med frågor i bakhuvudet. Då brukar jag direkt säga att ”det här är jag och mitt liv”, säger Tomas Carlsson, som i höst byter namn till Victoria.

Ofta får Tomas inga följdfrågor utan arbetsgivaren svarar att det inte ska vara några problem.
– Men sedan ringer de tillbaka och säger att ”vi fick inte säljarandan hos dig”, eller ”du har inte rätt image för företaget”. Då känns det mer som att de klassat ut mig för min person och mitt utseende än för min kompetens. 

Tomas tror att problemet bottnar i att arbetsgivare blir obekväma eller rädda för att ställa frågor.
– Jag tror att det beror på att det är relativt nytt och okänt, men en rak och ärlig fråga får också ett rakt och ärligt svar. De som inte vågar fråga väljer då hellre att vända ryggen mot mig.

När Tomas söker jobb idag skriver han numera alltid i sin ansökan att han är transsexuell. Det gör han dels för att han vill vara öppen och för att kroppen just nu genomgår en hel del förändringar. Dels gör han det också för att en arbetsgivare ska vara medveten om det och vilja anställa Tomas för den han är.
– Jag vill ju få möjlighet att ge en större bild av mig själv och vad jag kan prestera. Det är tufft, men jag brukar tänka att då är det inte rätt arbetsgivare, då är det inte platsen för mig.

Tomas hoppas att det ska bli en mer avslappnad stämning kring ämnet och att de som är nyfikna även vågar ställa frågor.
– Man vill ju komma till en arbetsintervju stark i sig själv. Folk får absolut ha en undran, jag vill bara bli bemött så avslappnat som möjligt.

Patrik Edgren, utredare på Diskrimineringsombudsmannen, menar att diskriminering vid rekryteringsprocesser ofta handlar om att arbetsgivaren redan har en klar bild av hur den blivande anställda ska se ut och vara.
– Arbetsgivaren har en idealbild, ibland omedveten, men många gånger kan den vara medveten. Man blir orolig när man träffar någon som inte stämmer överens med den idealbild man har, säger Patrik Edgren.

Mycket bottnar i de fördomar som arbetsgivaren har och det i sin tur påverkar den behandling som den arbetssökande får.
– Det krävs att företag tittar på rekryteringen, att man granskar sina rutiner och förfaringssätt. Bara genom att diskutera de här frågorna brukar det kunna förändras. Här har arbetsgivarna ett stort jobb att göra.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb