Det kanske känns naturligt att inleda med ett
Det kanske känns naturligt att inleda med ett "Hej", men om du vill fånga rekryteraren från första stund kanske du ska tänka om.
Foto: IBL/Shutterstock

Experten: Så ska du absolut inte inleda ditt personliga brev

Första intrycket är viktigt och det gäller även för ditt personliga brev. Därför ska du satsa på en bra inledning, men akta dig för att begå det klassiska felet som de flesta gör i början av sina brev.

Enligt Monica Renstig, författare till boken ”Planka CV”, har många svenskar svårt med att skriva en säljande inledning av sitt personliga brev. Många misstag är återkommande, framförallt hur inledningen är utformad.  
– Otroligt många inleder med att skriva ”Hej, jag heter XX och kommer ifrån…”, säger hon.

Den här inledningen går alltså bort om du vill göra ett snyggt första intryck på rekryterare och arbetsgivare. 
– I den första meningen ska du tala om varför du söker jobbet. Alltså, om du söker en tjänst som säljare ska du skriva ”Jag söker tjänsten för att jag har 15 års erfarenhet som säljare”. Pang på bara, säger Monica Renstig.

⇒LÄS MER: 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande CV

Varför du inte ska slösa tid på hälsningsfraser och introduktioner beror på att rekryterare idag har ont om tid. Du måste snabbt presentera varför just du är rätt för tjänsten, annars kommer de att lägga ifrån sig din ansökan och börja läsa nästa.

Om du känner igen dig kan du trösta dig med att du inte är ensam, tvärtom. Monica Renstig menar att hon sett det här misstaget begås oräkneliga gånger.
– Tala bara om vad du vill och varför företaget ska anställa just dig, säger hon.

                                                                                            → Bild: Monica Renstig. 

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

Fler artiklar inom Personligt brev