Psykologen Victor Moberg tror på att låta datorer sköta vissa delar av en rekryteringsprocess för att matcha rätt kompetens med rätt tjänst.
Psykologen Victor Moberg tror på att låta datorer sköta vissa delar av en rekryteringsprocess för att matcha rätt kompetens med rätt tjänst.
Foto: Privat/IBL/Alamy

Psykologen: Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering

Fördomar i rekryteringsprocesser kan omedvetet, men även medvetet, påverka vem vi i slutändan väljer att anställa. Enligt psykologen Victor Moberg skulle det här problemet kunna åtgärdas genom att låta datorer och algoritmer hjälpa människan att matcha rätt kompetens med rätt jobb.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen har arbetsgivaren ansvar för att alla, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, ges möjlighet att söka lediga anställningar. Skyldigheten gäller i första hand arbetsgivarens agerande under själva rekryteringsprocessen.

Däremot är fördomar en faktor som kan spela en avgörande roll, både omedvetet och medvetet, när ny personal ska rekryteras. Enligt Victor Moberg, legitimerad psykolog och konsultchef på Cubriks, låter vi våra egna erfarenheter och åsikter spela in i de bedömningar vi gör av människor, vilket skapar problem när det kommer till rekrytering.
– Den mänskliga hjärnan är superbra och viktig i rekrytering, människan är fantastisk när det kommer till att göra exempelvis intervjuer. Men det här med att väga samman olika faktorer i en rekryteringsprocess är människan inte så bra på, säger han.

Däremot kan framtidens rekrytering komma att se annorlunda ut genom att vi allt mer börjar förlita oss på att datorer kan hjälpa oss när våra egna hjärnor inte räcker till. Victor Moberg arbetar idag med rekrytering där algoritmer är programmerade till att granska arbetssökandes kompetens och välja ut den som är bäst lämpad för jobbet.
– En algoritm är en väldefinierad instruktion för att lösa ett problem. Problemet vi vill lösa i en rekrytering är hur vi på bästa sätt kan väga samman allt det vi vet om en kandidat.

Enligt Victor Moberg har den mänskliga hjärnan svårt att fatta objektiva beslut och väga för- och nackdelar emot varandra på ett korrekt sätt.
– Har vi väl fått ett intryck så tenderar vi att försöka bekräfta det. Om vi snabbt bildar oss en positiv bild av en person är det även vanligt att vi tolkar deras testresultat och vad de säger i en intervju så välvilligt vi bara kan.

Att datorer och algoritmer skulle ta över delar av en rekryteringsprocess kan låta märkligt, men Victor Moberg menar att människans förmågor fortfarande behövs.
– Målet i rekrytering bör vara att välja den kandidat som har bäst kompetens för en roll. Alla metoder som ökar sannolikheten att vi väljer på de grunderna kommer att hjälpa oss att undvika att rekrytera baserat på felaktiga grunder, exempelvis fördomar, säger han.

Fakta: Framtidens rekrytering

  • Istället för att helt förlita sig på den mänskliga hjärnan kan fatta objektiva beslut kan vi till viss del lägga över ansvaret på datorer.
  • Genom algoritmer kan datorer granska kandidater i en rekryteringsprocess och välja ut vem som är bäst lämpad för en tjänst. Detta genom att endast ta hänsyn till kompetens, faktorer som exempelvis kön spelar ingen roll.
  • Datorer kan inte ersätta allt. Människor behövs fortfarande i en rekryteringsprocess när det kommer till bland annat intervjuer.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Butikschefen Linda: Så får du in en fot i säljbranschen

Butikschefen Linda: Så får du in en fot i säljbranschen

Linda Mayer är butikschef för Calvin Klein i Stockholm. Nu ger hon Metrojobb sina bästa tips på hur du får in en fot i branschen!

Fler artiklar inom Nyheter