– Chefer är inga tankeläsare som exakt kan veta vad du vill, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
– Chefer är inga tankeläsare som exakt kan veta vad du vill, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
Foto: Privat/IBL/Alamy/Montage

Ska jag byta jobb, eller stanna kvar och hoppas på förändring?

Metros karriärcoach Nina Jansdotter svarar varje månad på läsarnas frågor som berör allt mellan himmel och jord inom arbetslivet. 

Fråga:
I våras pratade jag med min chef om att jag ville ha nya utmaningar men han sa att det inte fanns något nytt jobb internt då. Förra veckan blev jag uppringd av en headhunter och fick komma på intervju. Då sa jag att jag skulle till tandläkaren. De frågade även efter referenser men jag kan ju inte lämna chefens namn. Vad ska jag göra?
/Anonym

Nina Jansdotter, karriärcoach, svarar:
– Bra att du tar dina känslor om att det är dags att byta jobb på allvar innan du är tillbaka i den vanliga trallen igen. Det allra bästa är att du tar ett samtal igen med din chef och berättar att det nu är skarpt läge. Säg att du verkligen vill ha till en förändring och det ganska snabbt, eftersom du nu anser att det är rätt läge. Om det inte bjuds någon ny möjlighet så blir det också tydligt att du tänker söka dig vidare till nya jaktmarker och chefen kan vara din referens. 

Det ligger i ens eget ansvar att vara tydlig med hur man skulle vilja utvecklas. Chefer är inga tankeläsare som exakt kan veta vad du vill. Ibland har de möjlighet att erbjuda något annat. Det måste inte alltid vara en helt ny tjänst för att man ska kunna få en nytändning. Ibland räcker det med att man får några nya arbetsuppgifter eller ett nytt ansvarsområde för att jobbet ska kännas utmanande nog för att man ska vilja vara kvar ett tag till. 

Att dra nödlögner om att man ska gå till tandläkaren i tid och otid är ingen bra lösning anser jag men jag respekterar att många inte vågar säga som det är med risk för sura miner. Öppenhet är bäst så långt det är möjligt och du har ju redan påbörjat den dialogen tidigare. Om du då inte kan använda chefens namn som referens så har du kanske någon tidigare chef du kan kontakta och be om att ställa upp. Alternativt så kan du använda någon kollega som referens.

Rekryterare brukar vara vana vid att kandidater söker jobb under sekretess. Oavsett vad så är det viktigt att du inte bara uppger referenser utan att de sagt okej och att de vet vad det är för tjänst så att de är beredda på att någon kan ringa.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär