Flimmer, blått ljus och ljusstyrka är enligt Dick Bender de tre faktorer som kan skada oss när vi sitter vid en datorskärm.
Flimmer, blått ljus och ljusstyrka är enligt Dick Bender de tre faktorer som kan skada oss när vi sitter vid en datorskärm.
Foto: Privat

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har många människor felaktiga inställningar på sina datorskärmar. En flimrande eller bländande skärm är sällan något vi märker av, men det kan ha negativa effekter på hela kroppen.

Idag spenderar många människor större delen av dagen framför en dator. Vi vill ha ergonomiska stolar som är snälla mot ryggen och höj- och sänkbara skrivbord som hjälper mot vårt stillasittande på jobbet. Men enligt Dick Bender, bildskärmsexpert och försäljningschef på Eizo, är ergonomin för våra ögon något som ytterst få tänker på.
– Alla vet att man inte ska ha flimrande lampor på arbetsplatsen, men det många inte tänker på är att även vår bildskärm är en lampa som man stirrar in i hela dagarna, säger Dick Bender.

Han menar att en felaktigt inställd datorskärm kan orsaka lika förödande skador på våra kroppar som en dålig kontorsstol.
– Man påverkas på olika sätt men vanliga symptom är huvudvärk, muskelsmärtor och psykisk utmattning. Idag kan man se en tydlig koppling mellan utmattade ögon och andra kroppsliga symptom som kan gå ända ner i benen.

⇒LÄS MER: Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt Dick Bender finns det tre huvudsakliga faktorer som kan vara skadliga – flimmer, blått ljus och ljusstyrka. 
– Men när jag pratar om att bildskärmar flimrar menar jag inte så som de gjorde på 80-talet, när man verkligen kunde uppfatta det med blotta ögat. Det här är dolt flimmer som vi inte ens ser, men som påverkar oss ändå, säger han. 
Om skärmen är inställd på en för stark ljusstyrka kan ögonen utsättas för bländning, men även en för svag ljusstyrka kan vara farligt på grund av att vi då istället bländas av det runt omkring oss.

Allt för ofta är våra bildskärmar idag inställda på ett allt för blått ljus, när de istället bör gå i varmare toner. Blått ljus, vilket även gäller för våra mobiltelefoner, leder ofta till sömnsvårigheter. Idag finns det skärmar med så kallat dynamiskt ljus, vilket börjat användas på många skolor.
– De har inställningar som optimerar och justerar skärmens färgbalans efter dygnets timmar. Mitt på dagen är ljuset mera blått och kallt, på eftermiddagen blir tonerna varmare. Även på sjukhus används den här metoden på lysrör för att nattpersonal ska få en normal dygnsrytm och känna sig piggare.

⇒LÄS MER: Caroline jobbade med stresshantering – drabbades själv av utmattning

Dick Bender menar att en dåligt inställd datorskärm i slutändan leder till att fokusförmågan försämras och att produktiviteten på arbetsplatsen går ner.
– Ingen skulle neka kirurgen en ren operationssal för att han ska kunna göra sitt arbete ordentligt, men få tänker på bildskärmen som en del av sin arbetsmiljö. Ögat är kontorsarbetarens viktigaste muskel.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Annons
Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Med Academys unika utbildning kan du snabbt ta dig in i teknikens värld – med en tillsvidareanställning som väntar efter examen.

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok i ämnet.

Så många svenskar upplever stress på jobbet – varje dag

Så många svenskar upplever stress på jobbet – varje dag

Över hälften av svenskarna känner stress på jobbet varje vecka och del av dem är stressade varje dag, enligt en ny undersökning från Randstad.

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Obalans mellan stress och vila kan leda till utmattningssyndrom eller stresskollaps. Här är de viktiga varningstecknen.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa