– Man har fullt upp med sitt eget arbete och det kan vara svårt att få tid till att gå en enstaka kurs eller praktisera. Men om man är ute i god tid med vad man vill göra brukar det inte vara några bekymmer, säger Karin Skånberg på Unionen.
– Man har fullt upp med sitt eget arbete och det kan vara svårt att få tid till att gå en enstaka kurs eller praktisera. Men om man är ute i god tid med vad man vill göra brukar det inte vara några bekymmer, säger Karin Skånberg på Unionen.
Foto: IBL/Alamy/Privat/Montage

Experten: Därför är det viktigt att du kompetensutvecklar dig

Drömmer du om att gå en kurs eller lära dig ett nytt datorprogram som kan göra dig till en bättre och starkare medarbetare? Fråga din chef! Enligt Karin Skånberg på Unionen är kompetensutveckling något som arbetsgivare idag välkomnar och om du bara vågar fråga finns det ofta möjligheter att göra mycket.

Arbetsmarknaden utvecklas ständigt vilket också kräver att de som arbetar hänger med i svängarna. Du måste klara arbetet du utför idag men samtidigt förbereda dig för arbetsuppgifter som kan bli aktuella i framtiden. Karin Skånberg, regionchef på Unionen i Stockholm, menar att det är viktigt att inte nöja sig med den kunskap man har utan att hela tiden sträva efter kompetensutveckling.
– Vi kan jämföra det med att du köper ett nytt fint hus som du flyttar in i. Men du måste även underhålla huset och efter ett tag renovera det. Så är det även med din egen utveckling. Utvärdera hur din arbetskarriär började och var du befinner dig nu, säger Karin Skånberg.

Vad räknas då som kompetensutveckling? Många gånger kanske du inte ens märker av att du utvecklas eftersom du befinner dig mitt uppe i förändringen, till exempel om din arbetsplats köper in ett nytt datorprogram som du börjar arbeta med dagligen. Efter en tid har det nya datorprogrammet blivit din vardag.  
– Kompetensutveckling är den kunskap som du exempelvis fått från högre utbildning och som du sedan omvandlar till något du gör, då blir det kompetens. Det handlar om dina samlade erfarenheter och din teoretiska och praktiska kunskap och hur du omsätter den i praktiken, säger Karin Skånberg.

Även om du ofta automatiskt ställs inför nya utmaningar i ditt arbete menar hon att det inte ska hindra dig från att på eget initiativ fundera över vad du skulle vilja utveckla hos dig själv. Det kan exempelvis röra sig om att lära dig mer om ditt nuvarande arbete, utvecklas inom andra arbetsuppgifter i företaget eller utvecklas inom ett område som kan gynna dig i arbetslivet i stort. 

Karin Skånberg menar att tid ofta är problemet när det kommer till hur mycket människor utvecklas, eller snarare bristen på tid.
– Man har fullt upp med sitt eget arbete och det kan vara svårt att få tid till att gå en enstaka kurs eller praktisera. Men om man är ute i god tid med vad man vill göra brukar det inte vara några bekymmer, kanske måste du gå ner i arbetstid eller jobba på distans. Arbetsgivare är väl medvetna om att kompetens lönar sig.

Karin Skånberg menar att det är viktigt att du själv funderar över vad du skulle vilja lära dig och utveckla hos dig själv, oavsett om det handlar om att du vill gå en kurs eller vill köpa in ha ny, mer avancerad teknik på jobbet.
– Här är det viktigt att ha en bra dialog med sin närmsta chef. Ha utvecklingssamtal och fundera över vad du behöver. 

Exempel på några medel som kan hjälpa dig att utvecklas:
1. Studier
Kanske kan du gå en kurs, eller till och med en längre utbildning, för att lära dig mer inom ett specifikt område? Du har rätt att vara ledig för studier enligt lag bara du anmäler det i god tid innan till din arbetsgivare. I många fall är det sex månader innan kursen startar.

2. Praktik/projekt
Att praktisera är en bra väg till drömjobbet efter avslutade studier och oftast får man stanna kvar på det företaget om man gör bra ifrån sig. Prata med din närmaste chef om du är intresserad av att delta i ett projekt inom ett område som du är intresserad av att testa.

3. Föreläsningar
Att du och dina kollegor får gå iväg och lyssna på en inspirerande talare kan göra mycket för ert arbetsklimat. Att delta i föreläsningar kan också öppna ögonen för vad du vill göra i framtiden.

4. Nytt arbetsmaterial
Utmana dig själv med ny teknik och nya system som införs på jobbet, även om det kan vara tungt i början. Det kommer du ha nytta av i framtiden.

Många fackförbund erbjuder idag bidrag, stipendier och studiestöd för just kompetensutveckling. Några bidrag som du kan söka är:
1. Sveriges ingenjörer
Det finns flera olika stipendier att söka för olika ändamål. 

2. Vision
Här kan du söka studiestöd om du vill plugga i Sverige. 

3. Unionen
Delar ut studiestöd om du exempelvis vill gå en kurs eller köpa litteratur. 

4. IF Metall
Delar även dem ut studiestöd till sina medlemmar.

5. Handelsanställdas förbund
Har både studiebidrag och stipendier för medlemmar att söka. 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling