– Våra arbetsplatser är ju de bästa dejtingställena då själva urvalet redan är gjort vad gäller kompetens, intressen och så vidare, säger Eva Rusz, psykolog och relationsexpert.
– Våra arbetsplatser är ju de bästa dejtingställena då själva urvalet redan är gjort vad gäller kompetens, intressen och så vidare, säger Eva Rusz, psykolog och relationsexpert.
Foto: Anna-Lena Ahlström/IBL/All over press/Montage

Så många svenskar har haft sex med en kollega

I en ny undersökning har Yougov tillfrågat svenskarna om de någon gång har flirtat, kysst eller haft sex med en kollega. Enligt psykologen Eva Rusz har vi sedan länge fått lära oss att kärlek på jobbet är något förbjudet, men hon tror tvärtemot att det kan leda till mer energi och arbetsglädje.

Kärlek och flirtande på jobbet är något som kan kännas förbjudet, men även väldigt spännande. På uppdrag av Metro har Yougov gjort en undersökning där svenskarna har svarat på vilka slags relationer de har eller har haft med sina kollegor. 15 procent av de svarande uppgav att de haft sex med en kollega och närmare det dubbla antalet uppgav att de någon gång kysst en kollega.

Eva Rusz, psykolog och relationsexpert, menar att den allmänna uppfattningen idag är att starka känslor inte ska levas ut på jobbet, därför går sex eller kärleksrelationer med kollegor bort.
– Det är spritt sig sedan länge inom företags- och affärsvärlden att kärlek och relationer skulle kunna försvaga oss därför att det tar energi ifrån tankefokus då man är mitt uppe i en passion. Man har antagit att det bara blir dåligt, säger hon.

Eva Rusz tror däremot att en intim relation med en arbetskamrat kan leda till många bra saker och att det inte ska betraktas som förbjudet.
– Tvärtom kan kärlek på jobbet skapa energi, men givetvis också avund och misstankar hos andra kollegor om vad kärleksparets egna "team" håller på med.

14 procent av de som deltog i undersökningen uppgav att de någon gång haft en kärleksrelation med en kollega. Eva Rusz är inte förvånad över undersökningens resultat utan menar att det snarare är ganska naturligt att vi faller för någon på jobbet.
– Våra arbetsplatser är ju de bästa dejtingställena då själva urvalet redan är gjort vad gäller kompetens, intressen och så vidare.

Däremot rekommenderar Eva Rusz inte att hålla en relation på arbetsplatsen hemlig allt för länge. Om du har ett förhållande med en kollega, och känner att det kan bli långvarigt, tycker hon att det bästa är att berätta det för närmsta chefen. Att försöka stå emot känslorna är inget hon rekommenderar.
– Man skall vara glad att man känner så och nyfiket utforska om kollegan har egenskaper som är bra för dig. Äkta kärlek är unik att få uppleva och man kan alltid byta arbete om det skulle bli komplicerat på något sätt i framtiden.

Så svarade svenskarna på ”Har du gjort något av följande med en kollega?”
Flirtat: 28 procent
Kysst: 16 procent
Haft sex: 15 procent
Haft en kärleksrelation: 14 procent
Inget av ovanstående: 51 procent
Inte relevant: 10 procent
Vet ej: 2 procent
De som deltog i undersökningen kunde välja flera svarsalternativ. 

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16-19 september 2016 har sammanlagt 1523 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen. 

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet