Slarva inte med ditt cv! Se till att det inte finns några språkliga fel och att du har med det som är relevant för jobbet du söker, annars kan du framstå som ointresserad.
Slarva inte med ditt cv! Se till att det inte finns några språkliga fel och att du har med det som är relevant för jobbet du söker, annars kan du framstå som ointresserad.
Foto: IBL/Alamy

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

En rekryterare ser många cv:n varje dag och om du vill sticka ut från mängden gäller det att lägga ner mycket tid på din jobbansökan. Men vad får ditt cv att se mindre proffsigt ut? Metrojobbs karriärpanel avslöjar nu vad i ditt cv som inte går hem hos dem. 

Stefanie Olsson, Operations Process Specialist, Academic Work
– Ett slarvigt skrivet cv gör att kandidaten inte verkar så engagerad och då blir jag mindre intresserad av kandidaten. När jag rekryterar är jag ute efter att hitta en person som matchar kravprofilen, men framförallt någon med ambition som verkligen vill ha jobbet. Ett genomarbetat cv är en möjlighet för kandidaten att ge ett bra första intryck och det ökar chansen att hen få jobbet.

Katarina Lager, HR-specialist, IKEA Helsingborg
– En layout med för mycket text som gör det svårt att överblicka. För stort fokus på utbildning och/eller erfarenhet som inte är relevant för den sökta tjänsten. Otydlighet kring kandidatens egenskaper, exempelvis en “lagspelare” som utger sig för att ändå jobba bäst ensam. Och slutligen, ett eventuellt foto på kandidaten som inte alls ger ett professionellt intryck.

Hendrik Dahlgren, senior consultant, Ogunsen executive Search
– De flesta misstag handlar om uppenbart slarv som kan orsaka flera brister. Att inte kunna strukturera sina meriter i kronologisk och relevant ordning försvårar läsarens möjlighet att hänga med. Att ett cv innehåller stavfel är ett annat misstag som enkelt skulle kunna åtgärdas genom att låta någon annan läsa igenom. Ett annat misstag som kan ge ett dåligt intryck är en illa vald bild på vederbörande i en situation som inte har med dess professionella sammanhang att göra. Slutligen, om ett cv uppenbarligen riktar sig till en tidigare sökt tjänst kan läsaren få intrycket av, förutom slarvighet, bristande intresse för den aktuella tjänst man faktiskt söker.

Ilona Orgmets, affärsområdeschef inom rekrytering, Badenoch & Clark
– Den främsta anledningen till att man inte känner sig nöjd med en ansökan är när den inte matchar krav och önskemål. Det är inte bra att skicka en generellt hållen ansökan som inte är anpassad till den tjänst man söker. Kryddar man det med otillräcklig specificering av meriter, arbetstitlar och innehåll blir det inte många stilpoäng. Med lite otur så avslutas det hela med ett grumligt opassande foto.

Anna Grundin, rekryteringskonsult, Dfind Finance
– Ett cv hamnar sällan i papperskorgen hos oss. Om kandidaten inte uppfyller grundkraven i kravprofilen för den aktuella tjänsten, så finns det nästan alltid andra roller som kan vara aktuella och därmed slussar vi cv vidare till kollegor inom annat affärsområde. Om kandidaten uppfyller kravprofilen men har gjort slarvfel i sitt cv så kontaktar vi ändå kandidaten, men detta kan dock påverka helhetsintrycket av kandidatens ansökan både hos oss och hos kunden.

Margot Estlander, Rekryteringskonsult, Poolia
– Det ska mycket till för att jag direkt skall kasta ett cv, men ett foto som visar någon i badkläder med vinglas i handen ger ett dåligt intryck. Även att skicka in ansökan som är ställd till annan arbetsgivare än den man söker ser inte bra ut, samma sak med en ostrukturerad, slarvig och/eller för omfattande ansökan speciellt, om man frågar efter en strukturerad person med god kommunikation. Var professionell.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

8 tips: Så får du ditt cv att sticka ut

8 tips: Så får du ditt cv att sticka ut

Med rätt layout, språk och sammanfattade beskrivningar så kan du se till att din personlighet kommer fram samtidigt som du håller det relevant.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Fler artiklar inom CV