– Du måste lära känna dig själv innan du kan börja titta utåt på dina möjligheter, säger karriärcoach Ewa Helander om att byta jobb.
– Du måste lära känna dig själv innan du kan börja titta utåt på dina möjligheter, säger karriärcoach Ewa Helander om att byta jobb.
Foto: Unsplash

Vill du byta jobb? Bocka av karriärcoachens sex steg innan!

Drömmer du om att byta bransch, utan att veta vad du skulle vilja jobba med istället? Enligt karriärcoachen Ewa Helander är det viktigt att du utvärderar dig själv innan du kastar dig in i något nytt, annars finns risken att du blir missnöjd igen. Till Metrojobb tipsar hon om sju steg du ska bocka av innan du byter.

1. Gör ett livshjul
Rita upp en cirkel som representerar ditt liv idag. Dela upp exempelvis jobb, hälsa och familj i olika stora tårtbitar beroende på hur mycket tid du vill lägga på de olika sakerna. Hur mycket behöver respektive vill du arbeta? Det går inte att göra mycket av allt hela tiden, du måste prioritera det som är viktigt för dig.

2. Vad vill du fortsätta med och vad vill du sluta med?
Titta på jobbet du har idag eller har haft tidigare. Skriv ner vilka arbetsuppgifter du har trivts med och vad du inte trivts med. Kanske kommer du fram till att du vill fortsätta ha kundkontakt men ha mindre administrativa sysslor.

3. Styrkor och svagheter i 3 steg
Skriv ner följande: 1) Vad du själv tycker att du är bra på samt vad du kan utveckla. 2) Hur du tror att andra skulle beskriva dig samt vilka de tycker att dina styrkor respektive svagheter är. 3) Kontakta fem personer du känner, blanda vänner, familj och kollegor. Be nu dem att beskriva hur de ser dig. Detta tydliggör vilka dina bästa egenskaper är, självinsikt stärker ofta ditt självförtroende.

4. Överförbara färdigheter
Fundera över vilka färdigheter du har som du kan ta med dig till ett annat yrke. Det behöver inte vara kunskaper som du lärt dig genom att jobba eller studera, utan det du har lätt för. Om du är pedagogisk kan du ha stor nytta av det i många olika branscher, fundera över var du kan ha nytta av dina talanger.

5. Dina intressen...
Utvärdera vad du tycker är intressant, roligt och vilka hobbys du har. Kan du kombinera dem med ditt jobb? En spännande kvällskurs inom ett av dina intresseområden kan också göra dig mer inspirerad till livet i allmänhet

6. ...och dina värderingar
Dina yrkes- och livsvärderingar måste stämma överens med hur och var du arbetar. Om du inte känner att du kan vara dig själv på jobbet, för att kanske du och företaget tror på olika saker, kommer det inte funka. Börja med jobbvärderingar: vad måste finnas för att jag ska trivas? Och vilka livsvärderingar har jag?

Fråga: Jag vill byta bransch, men vet inte vad jag vill jobba med. Vad ska jag göra?
Om du är missnöjd på jobbet och vill prova något nytt menar karriärcoach Ewa Helander att det viktigaste är att du först utvärderar dig själv och din situation.

– Du måste lära känna dig själv innan du kan börja titta utåt på dina möjligheter. Om du vet vem du är, vad du vill och vad du behöver kan du sedan ha det som facit att gå tillbaka till. Du kan titta på olika alternativ och om de stämmer överens med det som är viktigt för dig, säger Ewa Helander.

Om du kastar dig in i ett nytt jobb eller en helt ny bransch utan att ha gått till botten med varför du vill byta och till vad, finns risken att du blir lika missnöjd i din nya tjänst eftersom du inte utvärderat vart ditt missnöje kommer ifrån.
– Låt det ta tid, det är en process och ta hjälp om det är svårt. Det är viktigt att du tar reda på vart du ska och inte bara vad du vill bort ifrån.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Johannes försökte finna sig själv i karriären och livet genom kurser och böcker. Nu predikar han "självledarskap" i stället för "självhjälp".

Fler artiklar inom Personlig utveckling