– Tråkigt nog blir det ofta lite förvirrande att tala om snällhet eftersom det för tankarna till en obeslutsam, naiv och undergiven chef, säger folklivsforskaren Nicolas Jacquemot.
– Tråkigt nog blir det ofta lite förvirrande att tala om snällhet eftersom det för tankarna till en obeslutsam, naiv och undergiven chef, säger folklivsforskaren Nicolas Jacquemot.
Foto: Anna-Lena Ahlström/IBL/All over press/Montage

Nya förebilden bland chefer: Bamse!

Glöm Meryl Streeps hemska chefsroll som sätter skräck i alla sina anställda i filmen ”Djävulen bär Prada” – i höst ska cheferna istället vara som Bamse. Enligt ledarskapsforskaren och författaren Nicolas Jacquemot blir det allt mer trendigt med snälla och empatiska chefer.

Oavsett om du har en chef eller är chef själv så har alla en uppfattning om vad som kännetecknar en bra respektive dålig chef. Nicolas Jacquemot, ledarskapsforskare och författare till boken ”Chefen som kom ut ur sitt rum”, menar att den allmänna uppfattningen av en bra chef länge har varit en person som är ganska hård och bestämd.
– Sinnebilden av en bra chef är handlingskraftig, strategisk och affärsfokuserad. Egenskaper som empati och snällhet har betraktats som svagheter i ett ledarskap, säger Nicolas Jacquemot.

Bilden av den osympatiska chefen förstärks genom film och skräckhistorier från dem som haft oturen att råka ut för en sådan ledare. Hur en bra chef ska vara är en ständig debatt där vissa tycker att sidor som empati är en bromskloss, medan andra hyllar egenskapen. Enligt Nicolas Jacquemot börjar bilden av det empatiska ledarskapet att växa fram allt mer.
– Nu ser man en ny trend som visar på att chefer ska vara snälla. ”Den som är stark måste också vara snäll” tycker seriefiguren Bamse. Men att vara snäll är också en styrka.

Nicolas Jacquemot menar att Bamse förkroppsligar både egenskaperna styrka och snällhet, vilket gör honom till en bra förebild. Men en bra chef kan såklart inte bara vara snäll och kompis med alla medarbetare, och visst går det även att vara för empatisk.
– Snällhet och en inkännande inställning kan ta överhanden och göra det svårt att ta beslut och sätta gränser. En förstående chef kan ha svårt att ta tag i annalkande konflikter och leverera jobbiga beslut som nedskärningar och uppsägningar.

En chef behöver inte välja mellan det ena eller det andra. Det går att vara både beslutsam och strategisk samtidigt som man är snäll och visar empati.
– Tråkigt nog blir det ofta lite förvirrande att tala om snällhet eftersom det för tankarna till en obeslutsam, naiv och undergiven chef som gärna blir offer för sina medarbetares önskningar och behov eller som lägger onödigt stor möda och energi på att vara gillad och omtyckt.

Vilka effekter får en empatisk chef då?
– Relationsproblem på jobbet kan lätt utvecklas till organisationsproblem. När man frågar någon vad som är det värsta med jobbet tar många upp problem som gäller chefen. Det är chefens ansvar att relationerna på jobbet funkar. Goda relationer på en arbetsplats är många gånger det som avgör trivseln för dem som arbetar där. Där är chefen en nyckelperson, säger Nicolas Jacquemot.

Fakta: Fem tips för att bli en empatisk chef
1. Se med andras ögon.
Intressera dig för dina medarbetares känslor. Hur upplever de på vardagens utmaningar i jobbet?

2. Gå i medarbetarnas skor.
Delta i vardagens arbete och arbeta tillsammans ute i verksamheten när det är möjligt.

3. Ge en andra chans.
Med en förlåtande inställning kommer dina medarbetare att känna trygghet. Det ska vara tillåtet att misslyckas.

4. Var snäll.
Snällhet stärker banden mellan dig och dina medarbetare och banar väg för bättre prestationer i organisationen.

Källa: Nicolas Jacquemot. 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Stå upp för dig själv – vägra jante

Stå upp för dig själv – vägra jante

Hur mycket jantesabotage utsätter du dina kolleger för? Kanske mer än du tror. Här är några av tecknen.

Fler artiklar inom Personlig utveckling