– Att var emotionellt intelligent handlar om att balansera känsla och förnuft. Man ska kunna lyssna på både hjärta och hjärna, säger Katarina Brommesson, karriärcoach och beteendevetare.
– Att var emotionellt intelligent handlar om att balansera känsla och förnuft. Man ska kunna lyssna på både hjärta och hjärna, säger Katarina Brommesson, karriärcoach och beteendevetare.
Foto: Anna Åslund

Karriärcoachen: Så kan EQ hjälpa dig att bli framgångsrik

IQ är det traditionella måttet på vår intelligens, men har du koll på EQ? Allt fler börjar intressera sig för just EQ, eller emotionell intelligens, som omfattar en rad sociala och emotionella förmågor som påverkar hur vi uppfattar oss själva och andra. Enligt karriärcoachen Katarina Brommesson är det viktigt att du tränar upp din EQ om du vill prestera och må bra.

Att vår intelligens oftast mäts i IQ vet nog de flesta och många kopplar även ihop ett högt IQ med att lyckas bra och göra karriär. Men enligt Katarina Brommesson, som är beteendevetare i grunden men nu arbetar som karriärcoach på konsultföretaget Wise Consulting, är det viktigt att titta på fler saker än IQ när vi pratar om intelligens.
– Många tittar på IQ som ett mått på framgång, men glömmer att titta på våra emotionella förmågor, säger hon.

Enligt Katarina Brommesson talas det allt mer om EQ, eller emotionell intelligens. Medan IQ fokuserar på vår intelligens som går att sätta en siffra på, kognitiva och numeriska förmågor, handlar EQ om vår sociala och emotionella kompetens – hur vi utvecklar relationer, hanterar känslor och känner empati.
– IQ är något som är konstant under hela livet, medan EQ är något du med rätt metoder kan träna upp. Har man en hög IQ behöver man också en hög EQ för att nå ut till folk, säger Katarina Brommesson.

Hon menar att på samma sätt som du går till gymmet för att bygga upp muskler kan du med rätt metoder träna upp även dina emotionella muskler. Enligt Katarina Brommesson börjar EQ att förknippas allt mer med framgång. 
– Men när jag pratar om framgång så menar jag att uppnå det man vill i sitt liv. Det handlar alltså om varje individs egen definition av framgång, om vad just du vill uppnå, i karriären eller i livet. Det behöver alltså inte innebära att klättra uppåt på karriärstegen.

Hög självkänsla, bra självinsikt, en god förmåga att hantera stress och lösa konflikter är alla förmågor som är synonyma med hög EQ. Enligt Katarina Brommesson bottnar mycket i att du måste må bra och vara tillfreds med livet innan du kan ta itu med annat runt omkring dig.
– Att var emotionellt intelligent handlar om att balansera känsla och förnuft. Man ska kunna lyssna på både hjärta och hjärna. Vi är inte fullt rationella när vi fattar beslut. Våra känslor är något av det viktigaste verktyg som vi har. Många gånger stannar vi inte upp och tänker efter, men om vi lär oss att göra det kan vi ta kontroll över våra känslor.

Idag upptar mobiler och datorer allt mer av vår vakna tid. Vi tillbringar många timmar framför skärmar och mindre tid med att interagera med varandra.
– Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Vad blir då kvar? Vi lägger allt vårt fokus i den digitala världen och då blir EQ ännu mer viktigt. Vi måste bli mer medvetna om oss själva och hur vi interagerar med vår omgivning.

Katarina Brommesson tipsar: Så tränar du upp din EQ
1. Fokusera inåt
Öva på exempelvis mindfulness och meditation. Rikta din uppmärksamhet inåt mot dig själv genom att uppmärksamma din andning, dina känslor och tankar.

2. Öka din närvaro
Försök att vara 100 procent närvarande i dina möten och samtal. Häng med i samtalen på middagen med vännerna såväl som i diskussionen bland kollegorna på morgonmötet. Sätt både telefon och alla måsten flygplansläge!

3. Var mindre impulsiv
Du behöver inte handla på varje infall du får, om du stannar upp och tänker efter kan du fatta mer genomtänkta beslut. Träna din impulskontroll genom att avstå från att avbryta

4. Prioritera välmående
Jobba aktivt med att ta reda på vad du trivs med att göra och mår bra av. Sätt av tid för detta.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling