– Min son är vuxen och nu är det dags att satsa på mig själv och göra något helt nytt igen, säger Nina Eneberg om när hon bestämde sig för att börja plugga igen.
– Min son är vuxen och nu är det dags att satsa på mig själv och göra något helt nytt igen, säger Nina Eneberg om när hon bestämde sig för att börja plugga igen.
Foto: Lieselotte Van Der Meijs

Nina sade upp sig och började plugga vid 52: ”Jag är mitt gamla jag igen”

Vad gör man när jobbet sedan många år tillbaka inte längre känns inspirerande? För Nina Eneberg var svaret att säga upp sig, lägga ner företaget och börja plugga igen. Idag är hon halvvägs igenom utbildningen i fastighetsförvaltning och mår bättre än någonsin.

Efter 20 år som grafisk formgivare upplevde Nina Eneberg, 52, att hennes jobb inte längre kändes meningsfullt eller utvecklande. Efter att ha provat på att gå en kvällskurs i marknadsföring kände Nina att hon ville börja plugga igen – men visste inte vad.
– I början var jag förtvivlat ledsen när jag förstod att det här fantastiska yrket som jag hade inte längre gav mig samma tillfredsställelse, säger Nina Eneberg.

Nina började träffa en livscoach där hon fick inleda med att reda ut vad hon inte ville arbeta med. Sedan fick hon fundera över de delar som hon uppskattat, vilket både var rollen som fotbollsmamma och att sitta i styrelsen i sin bostadsrättsförening. Det ledde henne slutligen fram till två alternativ – att plugga till förskolelärare eller fastighetsförvaltare. Slutligen föll valet på det senare och det var med viss nervositet som Nina sade upp sig från jobbet, lade ner sitt företag och sökte en utbildning i fastighetsförvaltning på en yrkeshögskola i Stockholm.
– Men jag kände bara att det här är en ny del av mitt liv. Min son är vuxen och nu är det dags att satsa på mig själv och göra något helt nytt igen.

Idag har hon läst 1,5 år av utbildningen och hon har aldrig ångrat sitt val. Hon är äldst i klassen men det är inget hon reflekterar över idag.
– Det finns en otrolig respekt mellan oss i klassen. Alla har olika erfarenheter och vi lyssnar på varandra, jag har lärt mig otroligt mycket.

Enligt Nina var mötena med livscoachen helt avgörande i hennes utveckling eftersom hon hade svårt att själv acceptera tanken på att hon kanske borde jobba med något annat. Det har nu gått ungefär fyra år sedan Nina först började ifrågasätta sin karriär.  
– Idag är jag är jättelycklig, en helt annan människa. Eller nej förresten, jag är bara tillbaka i mitt gamla glada jag igen. Mina vänner känner igen mig och säger att jag är gamla Nina.

Om lite mer än ett år kan Nina titulera sig själv som fastighetsförvaltare. Vad som händer när utbildningen är slut vet hon inte riktigt än, men hon tror hon vill arbeta med nyproduktion av fastigheter.
– Vad jag har upptäckt är att kreativitet inte bara handlar om formgivning utan även om problemlösning. Det handlar om att kunna vända och vrida på problem och lösa dem ur olika vinklar.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Är det ok att gråta på jobbet?

Är det ok att gråta på jobbet?

Har du också börjat gråta på jobbet någon gång? Idag svarar Metrojobbs karriärsexpert Nina Jansdotter på en fråga från en läsare som är oroad för hur det...

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Fler artiklar inom Karriär