– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger retorikern Jonna Nyberg.
– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger retorikern Jonna Nyberg.
Foto: Jesper Anhede/IBL/All over press/Montage

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – känner du igen dig? Härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser, men om beteendet ska få ett slut menar retorikern Jonna Nyberg att vi måste börja flytta fokus från de som härskar och istället titta på de som fogar sig.

En plats där härskarteknikerna frodas är på jobbet. En kollega som inte bjuder in dig till lunchen eller en chef som kallar dig ”lilla vän” är båda exempel på olika härskartekniker vars syfte är att få oss att må eller känna oss dåliga. Jonna Nyberg, som är retorikkonsult och driver Retorikverkstaden, föreläser om härskartekniker och besöker ofta arbetsplatser där de sedan länge är ett djupt rotat problem.
– Igenkänningen är det första jag möter. Att människor nickar och säger att ”det här förekommer hos oss också”, säger Jonna Nyberg.

En kollega som beter sig dumt är det lätt att prata illa om, men Jonna Nyberg tycker att det är dags att sluta fokusera på de som härskar för att istället börja titta närmare på de som fogar sig.
– Det handlar mycket om självinsikt. Det blir mycket fokus på härskarna som använder sig av de här fula teknikerna. Man glömmer att alla har ett ansvar för vilken kommunikation som blir gällande. Det är så härskartekniker får fortsätta – att man fogar sig.

Enligt Jonna Nyberg är det till stor del chefernas och ledningens ansvar att skapa ett inkluderande arbetsklimat. Men det är även viktigt att du själv visar vad du tycker är okej.
– Konflikträdsla och jantelagen är härskarens bästa vänner, säger hon.

Hur kan man som enskild person stoppa användandet av härskartekniker?
– Det är ens eget ansvar att använda den rösten som man fått. Alla har ett ansvar för vilken slags kommunikation som blir gällande.

Ett viktigt första steg för att stoppa härskartekniker är att sluta acceptera dem. Sluta exempelvis komma med ursäkter som att kollegan ”bara är sådan, det är inget att bry sig om”.
– Vi skyddar oss själva, håller med, tystnar och nickar. Men när någon vågar säga ifrån och sätta ner foten är det minst tio till som sitter bredvid och önskar att de vågade göra samma sak.

Jonna Nyberg tror att konflikträdsla till stor del kan bero på att vi satt ett likhetstecken mellan konflikt och diskussion och ser allt som något negativt.
– Retorik borde finnas som ett basämne i skolan jämte matematik. Ofta har vi inte de retoriska kunskaper som krävs.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet.

Psykologen: Därför är det nödvändigt med jobbångest efter semestern – och så vänder du de negativa tankarna

Psykologen: Därför är det nödvändigt med jobbångest efter semestern – och så vänder du de negativa tankarna

Har du nyss kommit tillbaka från semestern? Känner du dig omotiverad och skeptisk till hur du ska kunna överleva ända till fredag? Då är du helt normal!

Juristen: 5 saker att känna till om att vara provanställd

Juristen: 5 saker att känna till om att vara provanställd

Att vara provanställd innebär vissa risker eftersom din arbetsgivare kan säga upp dig när som helst under perioden.

Fler artiklar inom På jobbet