Att avslöja sina tre sämsta egenskaper eller skvallra om en gammal chef kan kännas väldigt obehagligt, men det finns sätt att snacka sig runt jobbiga intervjufrågor.
Att avslöja sina tre sämsta egenskaper eller skvallra om en gammal chef kan kännas väldigt obehagligt, men det finns sätt att snacka sig runt jobbiga intervjufrågor.
Foto: IBL/All over press/Montage

De 10 läskigaste frågorna att få på en arbetsintervju

På arbetsintervjuer kan du bli testad genom att få alla möjliga frågor att svara på, allt för att din arbetsgivare ska kunna bilda sig en uppfattning om vad du är för slags person. Metrojobb har listat de läskigaste frågorna att få på en arbetsintervju – och hur du ska svara på dem. 

1. "Varför ska vi inte anställa dig?"
Att försöka kritisera sig själv på ett sätt som inte låter allt för negativt är väldigt svårt. Därför är frågor som dessa inte ovanliga under intervjuer – ditt svar säger en hel del om hur du är som person. Försök att koppla någon av dina negativa egenskaper till ditt svar, medan du samtidigt vänder det till din fördel. Till exempel: "Min unga ålder och bristande arbetslivserfarenhet kan ses som något negativt, men samtidigt har jag ett nytt och modernt tänk som jag tror kan tillföra många nya idéer på er arbetsplats".

2. "Vem har varit din sämsta chef någonsin och varför?"
Det är alltid bra att kunna prata om tidigare anställningar och vad du lärt dig från dem. Samtidigt går skvaller sällan hem och det kan få både dig och din intervjuare att framstå i dålig dager. Försök istället att vända frågan till något mer positivt, till exempel genom att berätta om vilka arbetsplatser du faktiskt har trivts på och varför.

3. "Vilket är ditt livs mest pinsamma ögonblick?"
Den här frågan kan leda till en pinsam situation eller locka till skratt och lätta upp stämningen. Du ska inte behöva avslöja privata pinsamheter på jobbet men svara istället på frågan genom att exempelvis avslöja några roliga eller knäppa fakta om dig som kan få intervjuaren att skratta.

4. "Döljer du något för mig?"
En bakgrundskoll behöver inte ta speciellt lång tid och rekryterare är experter på att söka upp fakta om kandidater på nätet. Var noga med att din digitala profil är professionell genom att rensa bort gamla bilder och liknande från dina sociala medier.

5. "Hur känner du inför obetalt övertidsarbete?"
Du ska aldrig gå med på att jobba gratis. Om du skulle få den här frågan på en arbetsintervju är det ett tecken på att företaget inte har en hälsosam syn på sina anställda och arbetet de utför.

6. "Planerar du att skaffa barn snart?"
Visst får en intervjuare ställa den här frågan, men de kan inte kräva ett svar från dig. Om du skulle svara ”ja” på frågan men sedan nekas jobbet på grund av det rör det sig om diskriminering och du kan anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

7. "Vilka är dina tre sämsta egenskaper?"
Den här frågan är en klassiker och är klurig att svara på utan att få sig själv att framstå i dålig dager. Försök att inte dra till med något så illa som att ”jag försover mig alltid”. Ett tips är att försöka vända den dåliga egenskapen till något positivt.

8. "Söker du andra jobb?"
Här gäller det att helt enkelt välja hur öppen du vill vara. Om du väljer att berätta att du söker fler tjänster ska du även vara noga med att motivera varför du är intresserad av det här aktuella jobbet. Att arbetsgivaren får veta att det finns andra som kan komma att konkurrera om dig behöver inte vara något negativt.

Listan är inspirerad av Forbes.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju