Om du arbetar i Sverige och omfattas av kollektivavtal har du rätt till både allmän pension och tjänstepension.
Om du arbetar i Sverige och omfattas av kollektivavtal har du rätt till både allmän pension och tjänstepension.
Foto: IBL/Alamy

Checklista: Så kommer du igång med ditt pensionssparande

Tjänstepension, allmän pension, flexpension och privat sparande. Pensionssnacket kan vara förvirrande, framförallt om du inte börjat sätta dig in i ditt sparande än. Med hjälp av Karin Skånberg, regionchef på Unionen Stockholm, har Metrojobb tagit fram en lista som hjälper dig att kicka igång ditt pensionssparande, oavsett din ålder.

1. Öppna det orangea kuvertet
Det är vanligt att ignorera brevet som kommer hem på posten, men det första steget mot ett organiserat pensionssparande är att helt enkelt öppna kuvertet och sätta dig in i vad som står där.

2. Prata med någon som vet
Pensionssparande kan vara krångligt, inte minst när du är precis i början av ditt långa arbetsliv. Hitta någon som har tid att förklara vad de olika delarna innebär, det kan vara allt ifrån någon i din närhet till en pensionsexpert på ditt fackförbund.  

3. Lär dig de olika delarna
Alla som arbetar och bor i Sverige får allmän pension från staten. Om du genom din arbetsplats omfattas av kollektivavtal, vilket de flesta gör, har du utöver den allmänna pensionen dessutom rätt till tjänstepension som din arbetsgivare betalar in.
Saknas kollektivavtal? Ta reda på vilken pensionsförsäkring som finns eller kontakta ditt fackförbund.

4. Var står du idag?
På minpension.se kan du se hur mycket pension du hittills tjänat in och samtidigt se en prognos över hur din pension kommer se ut i framtiden. Där ingår alla delar av pensionen: den allmänna, tjänstepensionen och ditt eventuella privata sparandet.

5. Spara privat
Du kan pensionsspara privat via din banks pensionsförsäkringar, men i och med avdragsrätten blir du då dubbelt beskattad på dina besparingar när du tar ut dem. Alternativt kan du kontakta en minde bank och höra vad det skulle kosta att låsa ett sparande där för exempelvis fem år framöver. Ofta kan du få mer förmånliga erbjudanden där än hos de större bankerna. Äger du en bostad är det absolut bästa privata pensionssparandet att amortera av dina lån, enligt Karin Skånberg.

6. Flexpension
De flesta kollektivavtal innehåller flexpension, men inte alla. Flexpension består av två delar som är oberoende av varandra. Dels betalar din arbetsgivare extra pengar till din tjänstepension och dels får du möjlighet att själv bestämma över hur och när du ska gå i pension. Du kan till exempel välja att gå ner i arbetstid efter att du fyllt 60.

7. Håll dig uppdaterad
Din pension är din framtid som pensionär och Karin Skånberg menar att det är viktigt att inte bara tänka att ”allt löser sig med tiden”. Var aktiv och se till att du omfattas av tjänstepension genom ditt arbete, annars riskerar du att som pensionär behöva klara dig på maxbeloppet av den allmänna pensionen.

Karin Skånberg

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön