– Fundera över hur du gjort tidigare under den mörka perioden – för du har ju varit med förr, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
– Fundera över hur du gjort tidigare under den mörka perioden – för du har ju varit med förr, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.
Foto: IBL/Alamy

Karriärcoachen: Så orkar du jobba dig igenom vintermörkret

När snöstormen yrar och mörkret infinner sig redan på tidig eftermiddag är det inte alltid lätt att hålla humöret uppe. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar om hur håller motivationen uppe på jobbet även när våren känns långt borta. 

Fråga: Jag trivs bra på mitt jobb, men nu när mörkret kommer på allvar så är det precis som om all energi bara runnit ur min kropp. Vad ska jag göra för att orka med att jobba utan att helt deppa ihop innan våren och ljuset kommer igen?

Många känner säkerligen igen sig i din fråga. Det kan vara tuffare att motivera sig själv när det är mörkt och grått ute och ibland undrar man varför man valt att bo i den norra delen av världen. Dagarna blir kortare och visst kan känslan av att man helst skulle vilja göra, precis som björnen, och gå i ide tills de ljusare dagarna infinner sig.

Vissa människor är mer känsliga för ljusets skiftningar än andra och du verkar höra till dem. Om du känner att du får för lite ljus under dagarna finns det olika former av ljusterapi som du kan prova. För många räcker det dock med att man ser till att få minst en halvtimmes solljus vid lunchtid för att kunna piggna till. En promenad på lunchen när det är som ljusast på dygnet, oavsett väder, är ett bra tips. Att boka in en resa till solen för den som kan och har råd är för många en livlina under de mörkare månaderna.

D-vitamin kan också vara en idé för att fylla på de depåerna lite när inte solen lyser så högt på himlen många minuter. Motion i alla former är också gynnsamt. Rörelse ökar både den fysiska cirkulationen samt den mentala motivationen. Att se över kosten kan också vara en bra idén, till exempel genom att minska på mängden socker du äter. Snabba kolhydrater ger ett tillfälligt energipåslag men sedan kommer en dipp i humöret som du kunde vara utan.

Fundera över hur du gjort tidigare under den mörka perioden – för du har ju varit med förr. Och hur gör andra för att orka? Prata om det som känns jobbigt och tungt och peppa varandra. Boka in roliga saker i almanackan, gärna tillsammans med andra människor som du gillar att umgås med och som får dig att skratta. Ett gott skratt piggar alltid upp. Vad tacksam för att du för övrigt trivs på ditt jobb, för gör man inte det så blir mörkret en mycket tyngre börda att bära.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet