Få saker väger lika tungt på ditt CV som att göra praktik utomlands, menar karriärcoachen Manda Rydberg.
Få saker väger lika tungt på ditt CV som att göra praktik utomlands, menar karriärcoachen Manda Rydberg.
Foto: Fred Rydberg

6 steg: Så fixar du en grym praktikplats

En praktikplats kan vara just den extra skjutsen du behöver för att få in en fot i den bransch, eller till och med det specifika företaget, som du är intresserad av. Enligt karriärcoachen Manda Rydberg är det därför viktigt att du kämpar hårt för att få den praktikplatsen du verkligen vill ha. Här är hennes bästa tips för hur du fixar din drömpraktik.

1. Kontakta flera företag
Våga sprida ut dina ansökningar! Vänd dig inte bara till en praktikplats som du sedan inväntar svar från utan sök flera alternativ som du kan tänka dig. På så vis kan du även enkelt jämföra och väga praktikplatserna för och emot varandra. Får du flera erbjudanden? Grattis, då kan du välja och vraka!

2. Ställ krav
En praktikplats ska de dig en fot in i arbetslivet, men samtidigt är praktikanter även en stor tillgång till företaget de jobbar på. Därför har du all rätt att ställa krav på din praktikplats och inte bara tvärtom. Hela syftet med praktiken är att du ska lära dig saker, så se till att utnyttja det till max.

LÄS MER: Sveriges mäktigaste praktikplats

3. Anpassa praktiklängden
Det finns inget rätt och fel när det kommer till längden på en praktik och det ser väldigt olika ut mellan olika företag. Enligt Manda Rydberg kan det gott och väl räcka med en tre månader lång praktik. Se till att du inte blir utnyttjad som gratis arbetskraft av företaget. En oavlönad praktik kan dessutom skapa problem för din ekonomi om du jobbar för länge.

4. Underskatta inte vikten av ett varumärke
En bra utgångspunkt är att söka praktikplats på ett företag där du tror att du senare har god chans att få en anställning. En annan strategi som kan vara minst lika framgångsrik är däremot att välja att praktisera på det främsta företaget inom din bransch. Fördelen då, förutom erfarenheten, är att du även får ett starkt varumärke att skriva i ditt CV vilket sticker ut för framtida arbetsgivare.

LÄS MER: Hon gjorde karriär på praktikplatsen

5. Bolla två praktiker
Du behöver inte jobba heltid fem dagar i veckan på din praktikplats. Det går även bra att kombinera två praktiker samtidigt och göra deltid på båda. På så sätt får du en bredare erfarenhet och du ökar möjligtvis din chans att bli anställd på något av företagen. Företagen annonserar ofta ut praktikplatser som heltid, men det kan gå att kompromissa. 

6. Sök praktik utomlands
Enligt Manda Rydberg finns det få saker som boostar din karriär lika mycket som en utlandspraktik. Ett CV med en internationell prägel sticker definitivt ut i mängden och signalerar även att du är driven och har mål. Dessutom ökar det inte bara dina chanser till en anställning i Sverige, det kan även ge dig viktiga kontakter utomlands.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så skriver du ditt allra första cv

Så skriver du ditt allra första cv

Jobbsökarexperten Susanna Westgren tipsar om vad du ska skriva i ditt CV när du kanske inte har några tidigare arbetslivserfarenheter.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Fler artiklar inom Söka jobb