Foto: Eva Hultén/IBL/All over press/Montage

Så kan yrket graphic recording underlätta din inlärning på jobbet

Graphic recording är ett yrke som skapats för att talare lättare ska kunna förmedla ett budskap till sina lyssnare. Frida Panoussis är en av relativt få som utövar yrket i Sverige och för Metrojobb berättar hon mer om branschen.

En graphic recorder, som det egentligen inte finns någon svensk översättning för, visualiserar det som sägs i bilder för att göra fakta mer överskådligt och förståeligt. Yrket är relativt välkänt i USA och det har även precis börjat få fäste i Sverige. Frida Panoussis var en av dem som beslutade sig för att ge sig in i branschen när hon först hörde om graphic recording.
– Jag brukar kalla det mötesritare. Man ritar det som sägs på möten och illustrerar direkt när någon föreläser, säger Frida Panoussis.

Frida lämnade en karriär inom kommunikationsbranschen för att istället prova på att arbeta med det hon annars hittills bara ägnat sig åt på fritiden.
– Jag har alltid målat och ritat hemma, men det har blivit mer kontinuerligt de senaste två åren. Men första gången jag provade på graphic recording kände jag bara att det här är ju hur kul som helst, säger hon.

LÄS MER: Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Idag jobbar hon som graphic recorder på heltid. Främst ritar hon på en läsplatta som är kopplad till en stor skärm så att publiken kan lyssna samtidigt som de tittar på Fridas illustrationer. Ibland ritar hon även på papper. 
– Jag kan bli nervös när jag ska prata inför folk, men inte när jag ritar. Men jag går in i en slags bubbla och ibland måste jag gå tillbaka och titta vad jag faktiskt har ritat för att påminna mig själv. Det är absolut en form av mindfulness.

Frida tror att många idag tycker att möten kan vara ganska tråkigt och att det därför behövs något som kan liva upp långdragna sammankomster.
– Det är jättemycket jag inte hinner med att rita, men meningen är att fånga de viktigaste delarna. Jag försöker alltid hitta russinen i kakan, säger Frida.

Pontus Wasling är neurolog och hjärnforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Enligt honom kan graphic recording vara ett bra sätt att lättare komma ihåg saker vi lär oss eftersom vi har lätt att associera till bilder.

– Synsinnet är väldigt viktigt och ungefär halva hjärnan används till syninformation. Det gör att vi har lätt att ta till oss det vi ser, medan det vi hör är svårare att beskriva, säger han.

Att titta på någon som ritar medan vi samtidigt lyssnar på det som sägs kan därför vara en väldigt effektiv inlärningsmetod för oss.
– Ju större del av hjärnan vi använder när vi tar in någonting desto större är chansen att minnet fastnar. Om vi bara hör eller ser något är det en mindre del av hjärnan som aktiveras, men om vi gör allting samtidigt blir det lättare, säger han.

Foto: Pontus Wasling. 

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet