Enligt Anna-Karin Mattsson, ombudsman på Unionen, och Agnes Rolka, rådgivare på Vision, beror mycket på vad din arbetsgivare är villig att gå med på.
Enligt Anna-Karin Mattsson, ombudsman på Unionen, och Agnes Rolka, rådgivare på Vision, beror mycket på vad din arbetsgivare är villig att gå med på.
Foto: Alex Giacomi/Privat/Montage

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet. Med hjälp av Anna-Karin Mattsson, ombudsman på Unionen, och Agnes Rolka, rådgivare på Vision, reder Metro jobb ut när du har rätt att vara borta från jobbet och vilken slags ledighet som gäller.

Om du ska flytta
Enligt Anna-Karin Mattsson är de flesta arbetsgivare ganska tillmötesgående när det kommer till att ta ut en ”flyttdag” och du kan många gånger beviljas tjänstledigt och ibland även permission, alltså ledighet utan löneavdrag.
– Men det beror på arbetsgivaren och vad företaget har för regler, det finns ingen lag som reglerar det här. Men du kan alltid komma överens med din arbetsgivare om att ta ut semester.

Om du ska på arbetsintervju
Om du blivit uppsagd från ditt arbete har du, enligt lagen om anställningsskydd, rätt att beviljas ledigt för att gå på anställningsintervju eftersom du ska ges alla möjligheter till att hitta ett nytt jobb. Om du däremot söker nytt jobb av egen vilja har din arbetsgivare ingen skyldighet att bevilja dig ledigt.
– Många arbetstagare tror att man har rätt till en sådan här ledighet, men det är felaktigt. Det är helt upp till arbetsgivarens godtycke, säger Agnes Rolka.

Om du fyller år eller ska gifta dig
Om du ska gå på ditt eget bröllop eller vill fira din 50-årsdag med pompa och ståt kanske du vill vara ledig från jobbet, vilket många gånger är fullt möjligt. Enligt Anna-Karin Mattsson beviljar många arbetsgivare permission vid denna typ av högtidsdagar.
– Men arbetsgivare är inte skyldiga att bevilja ledighet, ta reda på vad det står i ditt kollektivavtal om du har ett. Även här går det att komma överens med din arbetsgivare om att ta ut semester, säger Anna-Karin Mattsson

Om du vill fira en högtid
Det finns ingen lag som ger arbetstagare rätt att vara lediga kring högtider. Det brukar heller inte regleras i kollektivavtalet mellan arbetsgivaren och ditt fackförbund. Däremot är det så klart möjligt att du får vara ledig och ta ut semester, men din arbetsgivare är inte skyldig att ge dig ledigt.
– Det beror också på verksamheten, om den kan stängas tillfälligt eller om den måste hållas igång under högtider, säger Agnes Rolka.

En nära anhörig blir svårt sjuk
Enligt lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl har du rätt att få tjänstledigt i samband sjukdom eller olycksfall relaterat till en nära anhörig och där din omedelbara närvaro är nödvändig.
– Vi dessa tillfällen kan inte arbetsgivaren neka dig ledighet säger Anna-Karin Mattsson. 

Om du ska på begravning
Du har ingen laglig rätt till att ta ledigt för att gå på begravning, men de flesta arbetsgivare brukar bevilja tjänstledighet eller permission när det gäller en nära anhörig. Vad som anses vara en ”nära anhörig” regleras ofta i kollektivavtalet.  
– Här brukar det inte vara några problem att få ledigt, det är svårt rent moraliskt för en arbetsgivare att inte bevilja ledighet för att gå på en begravning, säger Anna-Karin Mattsson.

Om du har en läkartid
Du ingen rätt enligt lagen att vara ledig för att gå till läkaren, men Vision och andra fackförbund har förhandlat fram rätten att besöka läkare på betald arbetstid. Om ni har ett kollektivavtal på din arbetsplats kan du kontakta ditt fackförbund för att kolla vad som gäller.
- Annars är det arbetsgivaren som avgör om du beviljas ledighet, så mitt råd är att då fråga chefen om det är okej, säger Agnes Rolka.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet