– Folk har så förutfattade meningar, inte bara om oss med funktionshinder utan också när det kommer till kön, ursprung, sexuell läggning och allt annat som inte är ”den vita mannen”, säger Natalie Eriksson Ahlgren.
– Folk har så förutfattade meningar, inte bara om oss med funktionshinder utan också när det kommer till kön, ursprung, sexuell läggning och allt annat som inte är ”den vita mannen”, säger Natalie Eriksson Ahlgren.
Foto: Siri Amram

Natalie om att söka jobb med en cp-skada: ”Många arbetsgivare är fega”

Natalie Eriksson Ahlgren vill ha ett jobb men upplever att den fysiska cp-skadan hon föddes med gör att hon inte får en chans att visa vad hon går för.
– Jag kanske är världens bästa, men det vet de inte än, säger hon.

Natalie Eriksson Ahlgren, 20, är en av många unga jobbsökande i Stockholm och de senaste åren har hon sökt många tjänster utan framgång. Natalie är född med en fysisk cp-skada som påverkar hennes tal och motorik och hon tror att många arbetsgivare inte vågar anställa henne på grund av det.
– Jag har sökt alla möjliga slags jobb, men inte som till exempel telefonförsäljare eller inom restaurang eftersom det inte skulle funka för mig. Förutom att jag sitter i rullstol så känner jag att mitt tal är det stora problemet och det känns som att ingen vågar anställa mig på grund av det, säger Natalie.

Idag arbetar hon deltid som opinionsbildare på förbundet Unga rörelsehindrade och skriver en blogg men hon är på jakt efter en till deltidstjänst. Hon berättar alltid om sin cp-skada i sina jobbansökningar och hon tror att det gör många arbetsgivare osäkra.
– Folk har så förutfattade meningar, inte bara om oss med funktionshinder utan också när det kommer till kön, ursprung, sexuell läggning och allt annat som inte är ”den vita mannen”. Det är så dåligt för jag tror att de skulle vinna på det, att företag visade att de är för mångfald.

LÄS MER: Tomas, 36, om att söka jobb som transexuell: "De vänder ryggen mot mig"

Natalie menar att hennes cp-skada begränsar henne på vissa plan, men att hon på många andra sätt kan bidra med både kunskap och erfarenhet.
– Jag vill använda min cp som en merit, det är en sådan stor del av mitt liv. Jag tycker att många arbetsgivare är fega för att de inte vågar anställa personer som är annorlunda. Jag kanske är världens bästa, men det vet de inte än.

Hon brukade vara ledsen över att hon inte fått någon chans på många av de arbetsplatser där hon tror att hon skulle kunna göra ett bra jobb, men menar nu att hon vant sig vid tanken. Idag blir hon snarare arg.  
– Men inte på arbetsgivarna utan på hela samhället. Man får aldrig ge upp. Eller jo, man får ge upp en stund, men sedan måste man alltid upp på hästen igen.

Läs Natalies blogg här. 

DO: ”Viktigt att man anmäler diskriminering”

Under 2016 har Diskrimineringsombudsmannen, DO, hittills fått in 90 anmälningar som rör diskriminering relaterat till funktionsnedsättning i arbetslivet.
– Överlag är det ganska många anmälningar. Oftast är det diskriminering av funktionsnedsättning, kön och etnisk tillhörighet som genererar flest anmälningar till DO, säger Olle Andersson Brynja, utredare vid utvecklingsenheten på DO.

Just området funktionsnedsättning är väldigt brett då det täcker många olika områden, däribland cp-skador, psykisk ohälsa och synskador.
– Om man upplever att man blir diskriminerad på grund av en funktionsnedsättning ska man absolut anmäla det till oss. Vi kan inte ta alla enskilda anmälningar vidare i en rättsprocess, men det är en kunskap som vi tar med oss och hjälper oss i vårt förebyggande arbete.

Men det viktigaste att göra om du upplever diskriminering på din arbetsplats eller när du söker jobb är att anmäla det till ditt fackförbund, menar Olle Andersson Brynja. De har förtur på att driva ditt ärende framåt och ge dig stöd.

På bilden: Olle Andersson Brynja. 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb