Dietisten Sofia Antonssons ger sina bästa tips för hur du ska undvika att känna dig energilös på jobbet.
Dietisten Sofia Antonssons ger sina bästa tips för hur du ska undvika att känna dig energilös på jobbet.
Foto: TT/Magnus Fond/montage

Hungrig eller sötsugen på jobbet? Här är de bästa tipsen

Kurrar magen tidigt på förmiddagen eller känner du dig energilös på jobbet? Här är dietisten Sofia Antonssons bästa tips för hur du håller dig på topp hela dagen.

1. Min mage kurrar högt redan 10.30 trots att jag ätit frukost. Vad ska jag äta så att jag står mig längre?
Sofia Antonsson: Försök äta något mer proteinrikt till frukost och kanske lite mer fett. Lägg avokado på mackan eller ät ett par ägg. Det lägger sig bättre i magen än om man äter någon typ av flingor som är snabbare kolhydrater. Ett glas juice på väg till jobbet står man sig inte särskilt länge på. Det går också att köra på en dubbel frukost, ät innan du lämnar hemmet och ta med dig något litet som du äter på jobbet.

2. Jag gillar inte att äta frukost, men har hört att det inte är bra att hoppa över måltider. Vad kan jag äta för enkel frukost?
Sofia Antonsson: Det enklaste i min värld är att äta en banan och dricka ett glas yoghurt. Det är i alla fall någonting och det är enkelt att få i sig. Men här får man gå till sig själv, det är faktiskt inte alla människor som är i behov av att äta frukost. Det är många som medvetet hoppar över det.

LÄS MER: Psykologen: ”Därför är fredagsfikan på jobbet viktig”

3. Jag blir alltid trött och hängig på eftermiddagen när lunchen lagt sig i magen. Vad kan jag äta för mellanmål för att få mer energi?
Sofia Antonsson: Backa tillbaka och kolla på hur det var med lunchen. Har man ätit alldeles för stor lunch är det väldigt vanligt att man blir energilös på eftermiddagen. Jag tycker att det är fint att äta till exempel kvarg eller keso med lite nötter för att få energi. Allting är egentligen bättre än att gå och plocka i chokladkartongen.

4. Jag blir alltid sötsugen när jag är uttråkad på jobbet. Vad gör jag?
Sofia Antonsson: Det är inte helt fel att gå ut och gå, ta en femminuters promenad runt huset. Ofta behöver vi bara syresätta hjärnan och få tankarna på annat håll. Drick ett glas vatten, kroppen är ofta dålig på att tolka signaler om man är törstig. Det gäller att avleda, det är det enda som fungerar.

5. Jag är dålig på att ha med matlåda och äter ofta ute. Hur ska jag tänka när jag äter ute om jag ändå vill vara säker på att få i mig nyttig och näringsrik mat?
Sofia Antonsson: Satsa på sallad och grönsaker. Vissa restauranger är superbra på det och andra är ganska dåliga. Man kan undvika fett- och kolhydratbomberna då risken är stor att man blir överdrivet mätt och trött. 

LÄS MER: 4 enkla recept som räddar lunchen i veckan

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 beteenden du aldrig ska tolerera från din chef

5 beteenden du aldrig ska tolerera från din chef

Härskartekniker, arbetsuppgifter som strider mot dina värderingar och tillgänglighet på helger är saker du aldrig ska acceptera.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet