Vad är ett bra svar på den svåra intervjufrågan
Vad är ett bra svar på den svåra intervjufrågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?. Metro jobbs karriärpanel hjälper dig idag med hur du svarar ärligt men ändå imponerar på arbetsgivaren.
Foto: IBL/All over press/Montage

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

"Vilka är dina sämsta egenskaper?". Frågan är vanligt förekommande på arbetsintervjuer och trots att du kanske fått den flera gånger kan det vara svårt att veta vad som är ett "bra" svar. Att erkänna sina dåliga sidor kan vara svårt, inte minst på en arbetsintervju där det handlar om att sälja in dig själv. Metro jobbs karriärpanel reder nu ut hur du bäst bemöter en av de tuffaste intervjufrågorna. 

Fråga: Vad ska man egentligen svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Margot Estlander, Rekryteringskonsult, Poolia
– Detta är en mycket vanlig intervjufråga och det visar på personlig mognad att våga tala om sina svaga sidor. Ofta är det dina starka sidor som blir dina svaga. Uthållighet kan till exempel bli envishet, snabbhet kan bli slarvighet. Beskriv två jobbrelaterade situationer som inträffat som belyser exempelvis din uthållighet eller envishet; en där det varit något bra samt en när det inte blev bra - då får du en balans i svaret.
← BILD: Margot Estlander. 

Katarina Lager, HR-generalist, IKEA Helsingborg
– Det tyder på god självinsikt att vara medveten även om sina mindre positiva egenskaper, så var ärlig men klanka inte ner på dig själv. Du kan till exempel berätta om sidor som du tror att dina nuvarande kollegor retar sig på hos dig. Fokusera på egenskaper som har betydelse för tjänsten som du sökt och formulera dig i positiv anda: “Jag försöker bli bättre på att…”. → BILD: Katarina Lager. 

Hendrik Dahlgren, Senior Consultant, Ogunsen Executive Search
– Eftersom du sannolikt söker ett arbete som kombinerar dina kompetenser, färdigheter och förmågor med dina egenskaper tycker jag du skall svara så ärligt som möjligt. Du kan ju dessutom utvecklas som person både vad gäller kompetenser och egenskaper samt balansera de sämre gentemot dina goda sidor. Förhoppningsvis kan dina goda egenskaper vara av större vikt för det aktuella jobbet.
← BILD: Hendrik Dahlgren. 

Ilona Orgmets, Affärsområdeschef Rekrytering, Badenoch & Clark
"Politiskt korrekta svar" är inte till din fördel och rekryterare är duktiga på att se igenom dem. Var istället ärlig och berätta om dina utvecklingsområden. Tala också om på vilket sätt du jobbar med dem. Det visar på självkännedom och ger mer värde till intervjun. Vi frågar för att det är viktigt för att bedöma din potential att prestera bra i denna tjänst men också för hur du ska trivas. Som alltid kan du jobba på hur du formulerar dig. 
→ BILD: Ilona Orgmets. 

Anna Grundin, Rekryteringskonsult, Dfind Finance
– Jag tycker att man ska vara öppen och ärlig och berätta till exempel om feedback som man fått i tidigare utvecklingssamtal. Detta skapar en trovärdighet och visar på självinsikt. Ingen är perfekt och alla har vi utvecklingsbara sidor som man jobbar på. Det är bra att visa att man är medveten om svagheterna och ge exempel på hur man på ett konstruktivt sätt hanterar dem.
← BILD: Anna Grundin. 

Stefanie Olsson, Operations Process Specialist, Academic Work
– Det är ju ingen hemlighet att vi alla har egenskaper vi är mindre stolta över. Under en intervju tycker jag att du kan vara ärlig med dina när frågan kommer. Men styr samtalet till att istället fokusera på hur du jobbar med att utveckla de sidor som inte är dina starkaste. Det visar på utvecklingsvilja och god självinsikt!
→ BILD: Stefanie Olsson. 

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

8 tecken på jobbintervjun som visar att du inte är den hetaste kandidaten

8 tecken på jobbintervjun som visar att du inte är den hetaste kandidaten

Jobbintervjuer kan vara riktigt svåra, men väntan därefter är ofta värre. Gick det bra? Gick det inte bra?

Fler artiklar inom Anställningsintervju