– På själva julafton besöker jag mellan 12 och 14 familjer, jag åker hemifrån vid ett på eftermiddagen och är inte hemma förrän vid nio på kvällen, säger Sven-Erik Svensson som jobbat som tomte i över 50 år.
– På själva julafton besöker jag mellan 12 och 14 familjer, jag åker hemifrån vid ett på eftermiddagen och är inte hemma förrän vid nio på kvällen, säger Sven-Erik Svensson som jobbat som tomte i över 50 år.
Foto: Unsplash/Sivert Svensson

Sven-Erik jobbar som jultomte: ”Mitt i sommaren kallar de mig Tomten”

I över 50 år har Sven-Erik Svensson klätt ut sig till tomte och delat ut julklappar till storögda barn på julafton. I röda kläder och ett långt vitt skägg som är hundra procent äkta jobbar han under större delen av året för att sprida tomteglädje till stora som små.

Julen har alltid varit en viktig högtid för Sven-Erik Svensson, 67, från Bergsjö utanför Hudiksvall. Kanske var det därför han redan som 16-åring drog på sig tomtekostymen för första gången.
– Då besökte jag två familjer på julafton. Det var 1964, sedan har det liksom bara fortsatt, säger Sven-Erik Svensson.

Det långa vita skägget är äkta och hänger med året runt, men sedan den där julen för 51 år sedan har han så gott som varje år dragit på sig tomtekostymen och den röda luvan och delat ut julklappar till många barn. Han gör det inte för att tjäna pengar, utan ser jobbet som tomte som världens roligaste hobby.
– Tomten ska inte ta betalt för att ge barnen julklappar. Det är en tillräckligt stor belöning att få komma in och träffa barnen och se deras ögon. Det är det bästa med att vara tomte, säger han.

→LÄS MER: Så vet du om du ska satsa på drömmen

Sven-Eriks tomtebestyr börjar redan i juni, men då är det inte jultomten som barnen får träffa utan gårdstomten på en stor bondgård eller skogstomten som bor i skogen. Då berättar han om tomten och svarar på barnens frågor. Redan då kan han även ta emot en och annan önskelista från de som längtar lite extra till den 24 december.
– På själva julafton besöker jag mellan 12 och 14 familjer, jag åker hemifrån vid ett på eftermiddagen och är inte hemma förrän vid nio på kvällen. Många av familjerna har jag gått till i flera år, de barnen har hunnit bli vuxna nu och bildat egna familjer, säger han.

Sven-Erik delar sitt intresse med medlemmarna i Sveriges tomtegille, en förening för dem som gillar att klä ut sig i röda kläder och sprida julglädje. Tillsammans träffas de tre gånger per år i olika delar av Sverige. Själv har Sven-Erik bott i Bergsjö i snart 40 år och han kan knappast gå ut på stan obemärkt. 
– Barnen känner mig nu. Det spelar ingen roll om det är mitt i sommaren, jag är fortfarande tomten för dem. De ropar aldrig mitt namn utan kallar mig Tomten.

→LÄS MER: Fler företag tar in lek på jobbet

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb