Så uppfyller du dina jobbmål 2017

Vill du att 2017 ska bli året då du byter jobb, blir befordrad eller vågar söka den där utbildningen? Det är viktigt att ha drömmar och mål i karriären, men det är lika viktigt att faktiskt försöka förverkliga dem. Leo Eid coachar och föreläser om målbildning och för Metro Jobb avslöjar han sina bästa tips om hur du lyckas.

1. Hitta ditt ”varför”
Enligt Leo Eid är vi dåliga på att fundera ut vad vi egentligen vill och brinner för. Ett jobb behöver inte bara vara ett jobb, det kan även ge dig energi och glädje om du är på rätt arbetsplats. Om du söker ett nytt jobb ska du fundera över varför du egentligen vill jobba där – söker du av rätt orsaker? Genom att hitta det du brinner för kan du också göra upp en plan för hur du ska ta dig vidare.
 
2. Räkna ut plus och minus
Vad kommer att vara positivt respektive negativt med att nå ett av dina jobbmål? Om du till exempel drömmer om att få en chefsposition på din arbetsplats kanske det innebär en högre lön men även längre arbetsdagar och mindre tid för familjen. Om du inte känner att ditt arbete möter dina värderingar kommer du inte att trivas.    
 
3. Vistas i rätt miljö
Du måste se till att umgås med dem som stöttar dig i vart du är på väg. Om du bestämmer dig för att förverkliga en jobbdröm under 2017 kanske du även behöver nya förebilder att se upp till? Om du vill få in en fot på ett specifikt företag – försök knyta kontakter med dem som jobbar där!                                                                                      Foto: Leo Eid. 

 4. Visualisera målet
Motivera dig själv genom att föreställa dig att du redan nått ditt mål. Om du vill få en ny utmanande roll på jobbet måste du även sätta dig in i rollen och fundera över vilka krav som kommer att ställas på dig. Genom att måla upp situationen, även om du inte befinner dig där än, kan hjälpa dig att komma dit.
 
5. Vänta inte – kör!
Det kan låta läskigt, men genom att bränna vissa broar kan det hjälpa dig att jobba hårdare mot ditt mål, menar Leo Eid. Om du vantrivs på jobbet men aldrig vågar söka något nytt kanske en lösning är att helt enkelt säga upp dig. Då tvingas du ut i det okända och måste hitta en väg framåt utan att kunna gå tillbaka till det gamla. Vänta inte med att jobbet ska komma till dig eller att din drömarbetsplats ska lägga ut en annons – kontakta dem och visa vem du är!

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Annons
Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Erik gick från elitfotbollsspelare till toppsäljare

Det finns inte ett sätt att vara en duktig säljare – men det gäller att vara en bra lyssnare och att hitta sin egen styrka. Det menar Erik Berthagen som, i

Annons
Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Sveriges bästa arbetsgivare 2017 söker dig som jobbar inom skola, vård och omsorg

Jobbar du som lärare eller inom vård och omsorg och vill jobba hos en prisbelönt och grym arbetsgivare ska du söka dig till Zest bemanning.

Experten: Så är du en bra medarbetare – enligt chefen

Experten: Så är du en bra medarbetare – enligt chefen

Emma Phil, karriärcoach och föreläsare, ger sina bästa tips och råd på hur du kan hjälpa till att skapa en bra arbetsplats.

Superentreprenören tipsar: Här är 5 knep som avslöjar vad du är bra på

Superentreprenören tipsar: Här är 5 knep som avslöjar vad du är bra på

Osäker på vad du bör jobba med? Entreprenören Tai Lopez ställer fem frågor för att lista ut vad man är bäst lämpad till i yrkesväg.

Entreprenören tipsar: Så får du lyxlön innan du fyller 30

Entreprenören tipsar: Så får du lyxlön innan du fyller 30

Drömmer du om en lägenhet i centrala stan? Eller att få resa jorden runt? Såhär får du lyxlönen!

11 Ted Talks som peppar dig i karriären!

11 Ted Talks som peppar dig i karriären!

Har du svårt att lista ut vad för slags jobb som skulle passa dig? MetroJobb har listat 11 Ted Talks för att motivera dig.

Fler artiklar inom Personlig utveckling