En visionboard, eller framtidskarta, tvingar dig att sätta ord (och bild!) på dina mål.
En visionboard, eller framtidskarta, tvingar dig att sätta ord (och bild!) på dina mål.
Foto: IBL/All over press/Montage

Behöver du hjälp att uppnå dina karriärmål? Gör en visionboard!

Om du vill förverkliga dina karriärmål i år är det viktigt att du fokuserar på dem varje dag, enligt beteendevetaren Annette Ericsdotter Bettaieb. Hon arbetar med personlig utveckling och enligt henne kan skapandet av en så kallad ”visionboard” hjälpa dig att nå dina mål snabbare.

Annette Ericsdotter Bettaieb är beteendevetare och VD för Thank god it’s Monday, ett företag som arbetar med personlig utveckling. I sitt arbete fokuserar hon mycket på hur motivation och målbildning hänger ihop.
– Inom beteendevetenskapen är mål och resultat otroligt viktigt. Har man bestämt sig för något så vet man ju att det är möjligt, då kan man även göra allt utifrån att möjliggöra det, säger Annette Ericsdotter Bettaieb.

För att förverkliga sina egna mål, både karriärmässigt och privat, skapar Annette varje år en så kallad visionboard. Hon förklarar det som en framtidskarta där du drömmer om hur din framtid ska se ut.
– En framtidskarta kan sträcka sig ett år framåt i tiden, men även längre fram än så. Då ska du helt enkelt fundera över hur du vill att ditt liv ska te sig inom det närmsta året, säger Annette Ericsdotter Bettaieb.

Genom att på ett papper skriva ner och måla de saker du vill ska hända på riktigt blir det också lättare att förverkliga dem, menar hon. Själv har Annette skapat visionboards och satt upp i sitt hem sedan närmare 30 år tillbaka.
– Man måste så frön, det kan vara en dröm nu men den kan gå att uppfylla i framtiden. Idag planerar många exempelvis sin semester otroligt noggrant. Tänk om vi kunde se fram emot resten av året likadant också och tänka att ”wow, nu ska jag få gå till jobbet”.

I sitt jobb möter Annette många som är dåliga på att sätta sig ner och planera året som ligger framför en. Enligt henne handlar personlig utveckling mycket om att vi faktiskt förverkligar våra mål och det kan vi börja träna på redan från tidig ålder.                                                     Foto: Annette Ericsdotter Bettaieb
– Min treåring gör en egen visionboard. Hon har redan börjat tänka
i de banorna och hon pratar mycket om vad hon vill. Barn är mycket
bättre på att drömma än vuxna, jag tror även att det kan inspirera oss.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling