Du får bara en chans att göra ett bra första intryck – eller?
Du får bara en chans att göra ett bra första intryck – eller?
Foto: IBL/All over press

Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket

Det sägs att vi bara får en chans att göra ett bra första intryck, vilket kan vara en skrämmande tanke. Metrojobbs karriärpanel reder ut hur tungt det första intrycket egentligen väger under en arbetsintervju.

Stefanie Olsson, Operations Process Specialist, Academic Work
– Första intrycket är viktigt, men tänk på att du har hela intervjun på dig. Stressa inte upp dig onödigt mycket över handslaget eller det första du säger när ni möts. En duktig rekryterare vet att de flesta är nervösa och vill skapa en bra stämning under intervjun. Då kan ni fokusera på det som faktiskt är viktigt – dig, dina egenskaper och erfarenheter men också dina frågor kring arbetsplatsen och arbetsuppgifter.           → Bild: Stefanie Olsson

Katarina Lager:
– Det spelar stor roll eftersom man bara får en chans att göra ett första intryck, men under intervjun får man sedan flera chanser att ge en mer komplett och rättvisande bild av sig själv. Om det första intrycket inte blir bra finns risken att intervjun börjar med lite uppförsbacke. Rekryteraren har sannolikt redan en bild av dig som kandidat efter att ha läst din ansökan, så försök leva upp till den!
← Bild: Katarina Lager

Anna Grundin, Rekryteringskonsult, Dfind Finance
– Som rekryteringskonsult gör vi samlade bedömningar utifrån ansökan, intervjuer, tester och referenstagning. Det är dock viktigt att som kandidat tänka på vilket första intryck man vill ge. Om man får en dålig start så har man mer av en utmatning vidare i processen. Vi vet dock att man ofta är nervös vid ett första möte och vi gör vårt bästa att få kandidaten att slappna av och vara sig själv.     → Bild: Anna Grundin

Margot Estlander, Rekryteringskonsult, Poolia
– Första intrycket spelar stor roll och man får ofta inte en andra chans. Ge ett så fräscht intryck du kan - den personliga hygienen ska inte underskattas. Att komma i god tid visar på bra planering. Var utvilad om möjligt. Avboka intervjun om du är förkyld. Klä dig arbetsmässigt även om det är en videointervju och du sitter hemma i köket. Ha en intresserad och ”framåtlutad” hållning. Visa att du verkligen vill ha jobbet.
← Bild: Margot Estlander


Hendrik Dahlgren, Senior Consultant, Ogunsen Executive Search
– I en intervjusituation har det första intrycket inledningsvis stor påverkan. Kandidaten bör tänka på detta genom att exempelvis komma i tid och vara väl förberedd. Under intervjun måste du som rekryterare dock anstränga dig för att försöka tänka bort detta och ge alla en chans att växa.                                                                               → Bild: Hendrik Dahlgren

Ilona Orgmets, Affärsområdeschef Rekrytering, Badenoch & Clark
– I alla möten spelar första intrycket en stor roll, vi förhåller oss till det vi fått reda på. Teoretiskt ska vi göra objektiva bedömningar men så ser inte verkligheten ut av mänskliga anledningar. Om rekryteraren jobbar med moderna metoder, videointervjuer och bra test minskar riskerna för diskriminering kraftigt. Dock är det alltid en god idé att vara i tid, klädd för tillfället, påläst, trevlig och samlad. 
← Bild: Ilona Orgmets

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju