– En auktoritet aktiverar ofta processer inom oss som kan härstamma från relationen från våra föräldrar, säger psykologen Anna Nyberg.
– En auktoritet aktiverar ofta processer inom oss som kan härstamma från relationen från våra föräldrar, säger psykologen Anna Nyberg.
Foto: IBL/Alamy

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov. Anna Nyberg, psykolog och forskare i arbetsmiljö, menar att bara det faktum att en chef har inflytande över medarbetarna kan räcka för att väcka irritation. 

Det finns många saker en chef kan göra för att reta gallfeber på sina anställda. På uppdrag av Metro har Yougov gjort en undersökning om vad svenskarna stör sig absolut mest på hos sin chef. I topp hamnar konflikträdsla, där 21 procent uppgav att det är chefens mest irriterande sida. 

 Niklas Björling

⇒LÄS MER: Så hanterar du din sjukt irriterande kollega

Anna Nyberg är legitimerad psykolog och forskare vid Stressforskningsinstitutet. Hon har skrivit en avhandling om hur chefers ledarskap påverkar medarbetarnas hälsa och menar att just en chefs oförmåga att ingripa vid konflikter kan få väldigt negativa effekter.
– Det har visat sig påverka arbetsgruppens dynamik negativt så att det till exempel kan uppstå mer utstötnings- och mobbingprocesser med mer stress och psykisk ohälsa i de här grupperna, säger Anna Nyberg.

18 procent av de svarande uppgav att de stör sig på att chefen inte tar tillvara på deras kompetens. Anna Nyberg är inte förvånad över att det hamnar högt upp på listan.
– Att inte ta vara på medarbetares kompetens kan handla om att inte vilja ge dem inflytande, men att ha inflytande i arbetet är en av de mest studerade faktorerna i arbetsmiljöforskning och vi vet att det är viktigt för vår hälsa. 

⇒LÄS MER: Tecknen på att din chef är narcissist

Att chefen favoriserar vissa anställda mer än andra och inte kan ta kritik är andra egenskaper som svenskarna inte gillar hos sina chefer. Enligt Anna Nyberg kan bara det faktum att en chef har makt och inflytande över saker som påverkar medarbetaren själv vara tillräckligt för att vi ska irritera oss.
– En auktoritet aktiverar ofta processer inom oss som kan härstamma från relationen från våra föräldrar eller andra tidigare auktoritetsfigurer.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Patrick Grimlund:

Patrick Grimlund: "Misslyckanden behövs i alla människors liv"

Patrick Grimlund från Lyxfällan är den första gästen i Metrojobbs nya podcast Misslyckandepodden.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter