Om du är sugen på att söka ett nytt jobb framöver är det viktigt att du börjar förbereda dig redan nu. Satsa på att nätverka, kontakta dina referenser och uppdatera ditt CV, tipsar Nina Jansdotter.
Om du är sugen på att söka ett nytt jobb framöver är det viktigt att du börjar förbereda dig redan nu. Satsa på att nätverka, kontakta dina referenser och uppdatera ditt CV, tipsar Nina Jansdotter.
Foto: IBL/Alamy

Nina Jansdotter tipsar: Så förbereder du dig idag inför nya jobbet i höst

Fråga: "Jag vill byta jobb och i höst har jag bestämt mig för att aktivt börja söka efter en ny tjänst. Jag vill gärna vara förberedd och inte börja från noll i höst, finns det något jag kan göra redan nu?".

Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar:
Det finns en hel del att börja med även om det är några månader kvar och det är bra att du redan nu vill börja förbereda dig. För det första ska du titta över och uppdatera ditt CV eftersom du framöver kommer att behöva skicka ut det. Jag rekommenderar att du skräddarsyr ditt CV utifrån den tjänst du söker och inte använder samma CV som du sökte ditt nuvarande jobb med. Däremot kan du ju utgå ifrån grundmallen som du redan har och uppdatera dina meriter och färdigheter. Det blir enklare att anpassa ditt CV till det specifika jobbet du söker när du redan har uppdaterat det ordentligt.

⇒LÄS MER: Så förbereder du dig inför jobbintervjun

Passa även på att se över och underhålla ditt nätverk nu en tid innan du aktivt vill byta tjänst. Det är bra att nätverka som mest när man inte är i direkt behov av kontakter. Det blir trevligare om du träffar och håller kontakt med människor även i perioder då du inte vill ha deras hjälp. Det bästa relationsbyggandet är det som sker långsiktigt.

Detsamma gäller med dina referenser – ett mejl eller en kontakt via sociala medier kan vara på sin plats för att försäkra dig om att de är kvar på samma arbetsplats och är beredda på att de kan bli kontaktade av en potentiell arbetsgivare.

⇒LÄS MER: Så bygger du ett nätverk som boostar karriären

Titta över dina profiler i sociala medier så att de är uppdaterade och ger ett bra intryck. Börja tänk mer på att så småningom kommer säkerligen någon rekryterare att scanna av din närvaro på nätet och försöka få en bild av vem du är. Då är det en fördel om din profil i sociala medier inte bara speglar ditt privata jag utan även mer av ditt professionella jag. Fundera över vilka sidor och meriter som du vill lyfta fram hos dig själv. Sök upp de företag som du ser som potentiella arbetsplatser och följ deras sociala kanaler. På så sätt kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer där och kanske samtidigt få tips om lediga tjänster.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb