Fler pappamånader och ett minskande pensionsgap gör att vi går mot en mer jämställd arbetsmarknad. Men än är det långt kvar.
Fler pappamånader och ett minskande pensionsgap gör att vi går mot en mer jämställd arbetsmarknad. Men än är det långt kvar.
Foto: IBL/All over press

Så mycket mer jämställt har det blivit för svenskarna på jobbet

Kvinnor jobbar gratis en timme varje dag och om det fortsätter i den här takten är lönegapet lika med noll om över 30 år, enligt Sveriges kvinnolobby. Men deppa inte ihop – Metrojobb listar några fakta som visar att jämställdheten går åt åt rätt håll. 

Två pappamånader blir tre
Riksdagens beslut om att två pappamånader istället blir tre börjar gälla 2016. Det innebär att det antal dagar som en förälder inte kan ”ge bort” till den andra föräldern höjs från 60 till 90 dagar. Beslutet fattades med motiveringen att uttag av föräldrapenning inte är jämställd, vilket påverkar kvinnors situation på arbetsmarknaden negativt.

Lönekartläggning införs
Krav på årlig lönekartläggning och analys återinförs 2017. Det innebär att alla arbetsgivare enligt lag är skyldiga att genomföra en lönekartläggning varje år för att identifiera och vidare kunna analysera osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män.

Ökad pension för kvinnor
Enligt SCB:s rapport ”På tal om kvinnor och män” har pensionsgapet mellan män och kvinnor minskat. 2014 var kvinnors pension 66 procent av männens och 2016 var siffran 67 procent. Den 15 februari 2017 slog Sveriges kvinnolobby fast att det skiljer 30 procent mellan kvinnor och mäns pensioner. 

⇒LÄS MER: Det här är lönekartläggning och därför ska du bry mig om det 2017

Lönegapet minskar
2016:
Enligt statistik från Sveriges kvinnolobby var lönegapet mellan kvinnor och män 13,2 procent 2016. Utslaget på en arbetsdag innebär att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15.57. Skillnaden mellan kvinnor och mäns genomsnittliga lön är nu 13,2 procent. 
2017: Ny statistik från Sveriges kvinnolobby den 15 februari 2017 visar att lönegapet fortsätter att minska. Kvinnor jobbar nu gratis efter klockan 16.00, vilket är en minskning på 3 minuter från året innan. Skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga lön är nu 12,5 procent.

Den största anledningen till att det är så är att kvinnor och män finns i olika yrken och att mansdominerade yrken ofta betalar högre än kvinnodominerade. Siffrorna på löneskillnaderna är tagna innan en så kallad standardvägning gjorts, som tar hänsyn till fler faktorer som exempelvis ålder och utbildning. Efter en sådan vägning blir lönegapet mindre och landar på 6 procent. 

När blir lönerna jämställda?
Om det fortsätter i samma takt kommer löneskillnaden att vara lika med noll om 33 år (år 2050), enligt Sveriges kvinnolobby. 

⇒LÄS MER: Så förhandlar du dig till en högre lön

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter