Sara Matak har jobbat som tandläkare i tre år, här kollar hon tänderna på Firoozeh Ardavani.
Sara Matak har jobbat som tandläkare i tre år, här kollar hon tänderna på Firoozeh Ardavani.
Foto: Anna Åslund.

Tandläkaren Sara, 27, om fördomarna hon möter i yrket: ”De tycker jag ser för ung ut”

Sommaren 2016 öppnade Sara Matak sin egen tandläkarmottagning. Hon älskar sitt jobb, men ända sedan hon gick tandläkarutbildningen har hon stött på fördomar från patienter på grund av sin ålder, sitt namn och sitt utseende.

Redan på tandläkarutbildningen märkte Sara Matak från Stockholm att många patienter reagerade på hennes ålder och tyckte att hon såg så ung ut. 24 år gammal var hon färdigutbildad tandläkare och redo att ta steget ut i arbetslivet. Sedan dess har Sara otaliga gånger ifrågasatts i sin yrkesroll och bland annat fått frågan om hon verkligen är tandläkare ”på riktigt” och om hon faktiskt klarar av att dra ut en tand ”helt på egen hand”.
– I början var det hemskt, man bröts ju ner. Men till slut började jag lägga på mig pondus och bli mer självsäker, jag började tänka ”fan vad jag är bra”, säger Sara Matak.

Enligt Sara är det till stor del människor från den äldre generationen som ifrågasätter om hon verkligen är kompetent nog, ofta för att hon är just en ung kvinna. Men idag har hon lärt sig hur hon ska tackla kränkande kommentarer och beteenden som har med hennes ålder, kön eller utseende att göra.

⇒LÄS MER: Nina sade upp sig och började plugga vid 52: ”Jag är mitt gamla jag igen”

Trots att det ibland har varit jobbigt har Sara aldrig låtit några fördomar hindra henne i yrket. Det hela blev dessutom betydligt lättare när hon i augusti 2016 slog upp portarna till sin egen mottagning. Idag har Nytorgstandläkarna 7 anställda och Sara känner igen sig själv i många av sina patienter.
– Mitt klientel idag består till stor del av framgångsrika unga kvinnor. De har kanske själva mötts av fördomar och har en liknande historia som jag.

För att bli säker i sin yrkesroll och därmed kunna skaka av sig fördomar menar Sara att det viktigaste är att bli trygg i sin egen kompetens.
– Folk kommer alltid att ha fördomar, men du kan inte kämpa för att motbevisa alla. Jag önskar att fler tjejer vågade ta steget och starta eget. Visst är det svårt ibland, men inte ens när det var som värst och jobbigast ångrade jag mig.

⇒LÄS MER: Grundarna bakom Tomorro’: ”Om tre tjejer startar en byrå måste det alltid ligga en tanke bakom”

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet