Beroende på vart du vill åka och vad du vill arbeta med finns det en hel del olika hjälporganisationer att välja mellan.
Beroende på vart du vill åka och vad du vill arbeta med finns det en hel del olika hjälporganisationer att välja mellan.
Foto: Unsplash.

Trött på jobbet? Här är organisationerna som behöver volontärer utomlands

Om du vill prova på ett nytt och utvecklande jobb kanske en volontärresa är något för dig. Metrojobb har samlat några olika organisationer som alla tar emot volontärer utan krav på tidigare erfarenhet. Många organisationer står för utgifter som resa och boende, medan andra kräver att du står för vissa kostnader själv.

Individuell människohjälp (IM)
IM bedriver projekt i olika länder varje år och 2017 behövs det bland annat volontärer i Guatemala, Jordanien, Malawi, Zimbabwe och Indien. IM står för omkostnader så som resa, mat och boende.
– Mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor är kärnan i det hela, så vi tycker att den som söker ska ha ett intresse eller erfarenhet av dessa frågor. Sedan kan volontären jobba med allt ifrån kommunikation, fotografi, genus eller marknadsföring, säger Sophia Djane, verksamhetsutvecklare på Sverigeavdelningen på IM.

⇒LÄS MER: Tio tips till dig som vill ut i världen och hjälpa andra
 
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)
Europeisk volontärtjänst har projekt i alla EU-länder och även i några länder utanför unionen. Du som är volontär får resa, boende och mat betalt.
– Du kan bland annat jobba på barnhem i Ryssland, jobba med lantbruk i Frankrike, rädda havssköldpaddor i Grekland eller jobba med ett projekt som hjälper nyanlända eller unga i utsatta områden, säger Liene Ledaine, projektledare på MUCF.
 
Global Contact (Inom Action Aid)
Global Contact är ett program inom den internationella organisationen Action Aid. De skickar volontärer till utvecklingsländer över hela världen men Tanzania, Sri Lanka och Nepal är några av de mest populära resmålen. Volontären får själv stå för kostnaderna.
– Alla enskilda projekt som vi driver i olika länder är i behov av volontärer. Du kan jobba på ett barnhem, bygga skolor eller hjälpa till att odla mat. Våra svenska volontärer är särskilt intresserade av att arbeta med mänskliga rättigheter och kvinnorätt, säger Silva Mertsola, koordinator för volontärerna.
 
Svalorna Latinamerika
Svalorna Latinamerika är en organisation som arbetar med projekt i tre länder. Som praktikant kan du bland annat arbeta mot könsrelaterat våld i Bolivia, barnsexhandel i Nicaragua eller med landsbygdsutveckling i Peru. Du som blir volontär får även ersättning i form av till exempel boende och mat. Kravet? Du måste prata spanska.
– De program vi har utgår från behoven som finns inom vår målgrupp i utvecklingsländerna. Vi jobbar främst med barn och unga på plats och i Peru även med kvinnor, säger Birgitta Vega Leyton, programhandläggare på Svalorna Latinamerika.

⇒LÄS MER: Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”
 
Internationella Arbetslag (IAL)
IAL både tar emot och skickar volontärer över hela världen. Grundtanken är att sammanhanget ska främja förståelse och fred och det läggs stor vikt vid att deltagarna ska ha utbyte av både själv arbetet och andra volontärer. AIL står för kost och boende men andra kostnader kan tillkomma.
– Hela tanken bakom våra projekt är att alla ska vara delaktiga, oavsett utbildning eller bakgrund. Utbytet av idéer, vanor, språk och kontakter volontärer sinsemellan och mellan dem och lokalsamhället är minst lika viktiga som själva arbetet, säger Florian van Kuijk, som sitter i IAL:s styrelse.

⇒Tänk på: Alla organisationer ställer olika krav på sina volontärer och övriga krav än ovanstående kan tillkomma. Du kan exempelvis behöva gå förberedelsekurser innan din resa eller på plats.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter.

6 tips: Så får du tiden att räcka längre

Magnus Våge i Göteborg bollar heltidsstudier på Chalmers med både spexrepetitioner och deltidsjobb på bank.

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Varför byta jobb inom samma bransch när du kan ta ett vilt språng in i en annan värld? Det gäller bara att våga – och att satsa. Det gjorde Andreas Sjöberg.

Fler artiklar inom Personlig utveckling