Veckans matlåda: Svamprisotto med tryffel och parmesan
Varje måndag bjuder Sveriges kockar på ett nytt, lättlagat recept som passar lika bra till middag som till luncherna på jobbet. Idag räddar Ana Cruz-Prado dina matlådor med en matig och smakrik svamprisotto.
Många kan nog tycka att just risotto känns lite krångligt att laga i och med att den kräver väldigt mycket uppmärksamhet och omrörning, men enligt Ana Cruz-Prado är det med lite övning faktiskt inte alls så himla svårt.
– Risotto är ingen raketforskning, det handlar mest om att ha uppsikt över pannan så det inte bränns eller blir grötigt. Om du gör det några få gånger noggrant kan du få in rutin på det, säger Ana Cruz-Prado.
Dagens huvudingrediens är svamp men enligt Ana Cruz-Prado är det mindre viktigt vilken slags svamp du använder. Om du inte har frysen full från höstens svampplockning går det lika bra med vanliga champinjoner. Om du känner för att lyxa till det lite extra kan istället du satsa på den lite dyrare svampen ostronskivling.
– Svamp är ett bra komplement till kött, även om proteinvärdet inte är lika högt. Om du söker efter själva texturen av kött så är svamp jättebra och just shiitake är allra bäst eftersom den är väldigt tjock i konsistensen, säger hon.