Enligt rekryteraren Marcus Grahn ska ett cv vara mellan 1-2 sidor, varken mer eller mindre. Det ska vara tillräckligt långt för att väcka intresse, men inte så långt att läsaren hinner tappa det igen.
Enligt rekryteraren Marcus Grahn ska ett cv vara mellan 1-2 sidor, varken mer eller mindre. Det ska vara tillräckligt långt för att väcka intresse, men inte så långt att läsaren hinner tappa det igen.
Foto: Unsplash/montage

Här är 6 vanliga frågor rekryterare får – och svaren

Kan ett CV vara tre sidor långt? Funkar verkligen spontanansökningar? En rekryterare får dagligen frågor från nyfikna arbetssökande. För att du ska slippa undra bad Metrojobb därför Marcus Grahn, rekryterare på TNG, att svara på några av de vanligaste frågorna han får på jobbet.

"Hur långt ska ett CV vara?"
Enligt Marcus Grahn är det allra bäst om du försöker klämma ihop ditt CV på mellan 1-2 sidor, varken mer eller mindre. Om det blir längre än så är det lätt att det blir svåröverskådligt. Om du haft väldigt många olika jobb är det bästa att sålla bort de som är minst viktiga, alternativt skriva mer om dina senaste tjänster och väldigt kort om de gamla.
 
"Hur förklarar jag luckor i mitt CV?"
Om du av någon anledning har varit arbetslös under ett par månader är det ingenting du måste försöka dölja. Var öppen istället, att vara arbetslös ska inte behöva vara så tabubelagt. Arbetslöshet kan ha många orsaker, något som rekryterare också vet om.

⇒LÄS MER: Karriärpanelen svarar: Så stor roll spelar första intrycket

"Är det värt att skicka in spontanansökningar?"
Enligt Marcus Grahn tillsätts många tjänster genom just spontanansökningar. Visst är det enkelt att tro att du kanske glöms bort i mängden av alla mail, men ofta kan du så ett frö så en arbetsgivare eller en rekryterare kan ha dig i bakhuvudet nästa gång det är dags att anställa. Rekryterare samlar dessutom ofta kandidater                                                             Bild: Macus Grahn. 
i olika system, där hamnar även spontanansökningar.

 
"Måste jag uppfylla alla krav i en jobbannons för att söka?"
Ibland kan man undra om det verkligen finns en människa som har allt det där som jobbannonsen faktiskt utlyser. Låt dig inte avskräckas av alla specifika kompetenskrav eller stora ord i en annons – om du tycker att jobbet verkar intressant för dig är det klart att du kan söka! Det är sedan upp till en rekryterare eller arbetsgivare att matcha tjänsten med rätt person, men då har du i alla fall försökt.

⇒LÄS MER: De 10 läskigaste frågorna att få på en arbetsintervju
 
"Vilken slags återkoppling kan jag förvänta mig när jag sökt ett jobb?"
Det kan vara svårt att ha tålamod när du går och väntar på svar från drömjobbet, men ha överseende med att det kan ta tid att gå igenom kanske upp emot hundratals ansökningar. Om du däremot varit på en arbetsintervju och väntar på återkoppling kan du förvänta dig lite mer, en schysst rekryterare ringer då upp och ger besked. Var inte rädd för att själv höra av dig och fråga hur situationen ser ut. Ett trevligt mail eller telefonsamtal där du frågar om hur processen går och talar om att du fortfarande är intresserad funkar alltid.
 
"Kan jag vara öppen med att jag söker andra jobb, eller bör jag hålla tyst om det när jag är på arbetsintervju?"
När du söker jobb är det helt normalt att du söker flera olika tjänster samtidigt och lägga ut många trådar för att se vad du möjligtvis har för alternativ. Att söka snarlika jobb inom samma företag är inte heller det ovanligt och arbetsgivaren vet om att många sökande gör det. Därför behöver inte känna att du måste ljuga om du får frågan ”Har du sökt flera tjänster än den här?”.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb