Oavsett om du ska på ett uppstyrt mingel där alla har kostym på sig eller om du bara ska på en middag hos en bekant är det alltid bra att förbereda dig, menar Nina Jansdotter.
Oavsett om du ska på ett uppstyrt mingel där alla har kostym på sig eller om du bara ska på en middag hos en bekant är det alltid bra att förbereda dig, menar Nina Jansdotter.
Foto: IBL/All over press

Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel

Fråga: "Jag vet hur bra det är att vara ute på mingel för att bygga nätverk i olika sammanhang, men jag skulle vilja ha lite tips i ämnet. Hur förbereder jag mig bäst inför ett viktigt jobbmingel?"

Nina Jansdotter svarar:
Förberedelserna är viktiga om du vill maxa effekten på plats. Först och främst ska du fundera på vilket som är ditt huvudsyfte med att gå på minglet, så att du därefter kan lägga strategin efter vad det är du vill ha ut. Sätt gärna också upp konkreta mål som till exempel ”Jag ska prata med minst X människor som jag inte känner” eller ”Jag ska dela ut X antal visitkort”. Då blir det genast mer mätbart.

När du vet vad du vill ha ut av ditt mingel så är det bra om du också förbereder din pitch. Tänk ut ett så kallat ”elevator speech”, där du har lika lång tid på dig att sälja in dig själv till någon som det tar att träffa en person i en hiss. Ingen har tid för långrandiga presentationer när ni är ute och har trevligt. Om du är lite nervös eller ovan när det är mycket människor du inte känner omkring dig kan du tänka ut en öppningsfas i förväg. Att fråga ”Vilka känner du här?” är en bra inledning på ett samtal och kan hjälpa dig om du får tunghäfta.

⇒LÄS MER: Vad ska jag tänka på när jag börjar ett nytt jobb?

Kolla upp vem som ska dit, ibland mailas det exempelvis ut anmälningslistor innan. Ofta ligger inbjudningen som ett event på Facebook och då går det enkelt att se vem som har anmält sig. Om du gärna vill prata med en specifik person kan det här vara bra att kolla upp. Är det ett event som ligger uppe i sociala medier kan passa på att tacka för inbjudan där och skriva att du ser fram emot eventet. Det är förvånande att så få brukar ta den chansen att ”förmingla” då den möjligheten ofta erbjuds med sociala medier.

Jobba även lite med den mentala biten, precis så som de som utöver idrotter brukar göra. Visualisera för ditt inre hur bra det går när du är på plats. Se dig själv ta kontakt med människor på ett trevligt sätt som ger gehör och skapar nya möjligheter. Peppa dig med budskap om att du klarar det här och att det kommer bli roligt, så ska du se att det också blir så.

⇒LÄS MER: Så blir du ett proffs på att mingla

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

Saknar du jobbkontakter? Så skaffar du dem!

Saknar du jobbkontakter? Så skaffar du dem!

Enligt Erik Sturesson på Student Node är kontakter ofta avgörande i många rekryteringsprocesser – och det bästa är att vem som helst kan skaffa sig dem!

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

Så blir du ett proffs på att mingla

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

Fler artiklar inom Nätverka