Att hänga med dina kollegor på fritiden betyder förhoppningsvis att du trivs bra på jobbet, menar psykologen Oskar Henrikson.
Att hänga med dina kollegor på fritiden betyder förhoppningsvis att du trivs bra på jobbet, menar psykologen Oskar Henrikson.
Foto: IBL/All over press

Psykologen: Därför ska du umgås med dina kollegor på fritiden

Är det okej att hänga med kollegorna utanför jobbet och gå på aw varje vecka? Enligt psykologen Oskar Henrikson är inte privatliv och arbete något som måste hållas strikt åtskilda. Att vara kompis med dina kollegor är snarare något som kan leda till att du blir bättre på jobbet.

En ny undersökning av Yougov gjord på uppdrag av Metro har frågat svenskarna hur ofta de umgås med sina kollegor utanför arbetstid. 25 procent svarade att de träffar sina kollegor mer sällan än någon gång i halvåret medan 15 procent uppgav ”någon gång i kvartalet.” Endast 4 procent träffar sina kollegor privat flera eller någon gång i veckan.

Oskar Henrikson är legitimerad psykolog och arbetar med frågor som rör arbetsmiljö. Han tror att siffrorna är en indikation på vad svenskarna egentligen tycker om sina arbetsplatser.
– Om alla hade härliga arbetsplatser där alla trivdes så tror jag att man automatiskt sett blivit bättre vän med sina kollegor och även umgåtts på fritiden. Om man umgås med kollegorna är det ett tecken på att man trivs bra på jobbet, säger Oskar Henrikson.

⇒LÄS MER: Psykologen: ”Därför är det viktigt med fredagsfika på jobbet”

Som unga skaffar vi ofta vänner genom skola och idrott. Enligt Oskar Henrikson är det inget vi måste sluta med som vuxna, arbetsplatsen blir snarare en naturlig del av en ny umgängeskrets. Han menar att det kan vara väldigt positivt att umgås med kollegorna på fritiden eftersom det kan bidra till en ökad glädje på jobbet. Samtidigt kan det skapa en bättre sammanhållning. 
– I nya arbetsgrupper kan det vara en form av teambuilding att umgås privat. Vi kan gynnas av att först lära känna varandra bra för att sedan kunna prestera ännu bättre. Med välfungerande team med tydliga mål och roller finns det dessutom mindre utrymme för att någon ska vara missnöjd med en kollega.

Men gäller samma sak om man vill ta en afterwork varje fredag med kollegorna? Av de medverkande i undersökningen uppgav 23 procent att de aldrig går på aw med sina kollegor, medan 1 procent gör det minst en gång i veckan.

Enligt Oskar Henrikson kan detta vara en hårfin gräns att korsa. Det är positivt att bygga band med dina kollegor privat, men det innebär inte att man måste göra det där huvudaktiviteten är att dricka alkohol.
– Att ta förgivet att en aktivitet måste innehålla alkohol är en kulturell grej och en enkel väg att gå. Alla gör det och ett klassiskt problem i grupper är att vi alltid söker efter gemensamma nämnare. Men det skapar en ram för att man måste umgås på ett visst sätt. Mitt förslag är att man istället tillsammans i gruppen försöker hitta på nya gemensamma nämnare.

⇒LÄS MER: Därför klagar vi alltid över kaffet på jobbet

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet