Att bolla tankar och idéer i stora grupper kan göra att vi censurerar oss själva ordentligt, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic.
Att bolla tankar och idéer i stora grupper kan göra att vi censurerar oss själva ordentligt, enligt hjärnforskaren Katarina Gospic.
Foto: Jenny Hammar/Montage

Hjärnforskaren: Därför är inte brainstorming bra när vi vill komma på flest idéer

Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic kan möten där vi brainstormar vara förödande för att komma på flest kreativa idéer. Hon menar att vi ofta omedvetet censurerar oss själva för att vi oroar oss för vad andra ska tycka om oss. 

Det sägs att vissa personer är mer kreativt lagda än andra men enligt Katarina Gospic, hjärnforskare och författare till boken ”I huvudet på en banbrytare”, kan alla bli idésprutor. Problemet är att vi i dag bromsar vår egen kreativitet.

På många arbetsplatser är det vanligt med brainstormingmöten där det är tänkt att idéerna ska flöda, men Katarina Gospic menar att det är just här vi gör fel. Om vi vill bli kreativa ska vi inte nödvändigtvis bolla idéer med andra.
– När vi är med andra människor oroar vi oss för vad de ska tycka om våra idéer. Då börjar vi censurera oss själva. Ju äldre vi blir, desto mer tar vi hänsyn till normer och hur man ska tänka, säger Katarina Gospic.

⇒LÄS MER: Experten: Så påverkas din karriär av ditt beteende på jobbet

Rent praktiskt är inte stora möten med kollegorna rätt tillvägagångssätt för att få fram flest idéer. Både för att vi är rädda för att berätta våra innersta tankar, men också för att vi har problem med att hålla flera saker i huvudet samtidigt.
– Om jag sitter i en grupp och kommer på något att säga måste jag först sitta tyst och vänta på att någon annan ska prata klart. Jag måste hålla min idé i huvudet och sedan blir det samma sak för nästa person. Vi hämmar varandra.

Katarina Gospic menar också att om en chef uttalar sina åsikter under ett möte kan det innebära att många inte vågar säga emot, utan i stället hakar på.
– Ibland sitter vi i möten där bara en pratar och då kan vi uppleva att vi presterar bättre än vad vi faktiskt gör, då vi jämför oss med andra, säger hon.

⇒LÄS MER: Hjärnforskare: öppna kontorslandskap tar död på effektiviteten

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling