Enligt Linda Hörnfeldt, vd och grundare för Influencers of Sweden, kan LinkedIn göra mer nytta än du kanske tror i din karriär.
Enligt Linda Hörnfeldt, vd och grundare för Influencers of Sweden, kan LinkedIn göra mer nytta än du kanske tror i din karriär.
Foto: Privat.

Experten: 6 snabba tips till dig som inte fattar grejen med LinkedIn

En LinkedIn-profil funkar som ett cv på nätet, men vad ska man egentligen lägga tid på där för att få ut något av det? Linda Hörnfeldt, som är vd på Influencers of Sweden och jobbar med marknadsföring på nätet, ger sina bästa tips till dig som vill satsa på LinkedIn men inte vet vad du ska fokusera på.

1. Ha ett syfte
Det första du måste göra är att fundera över varför du vill finnas på LinkedIn. Det handlar kort och gott om lite klassiskt strategitänk. Vill du söka ett nytt jobb, nätverka eller marknadsföra dig själv? Tänk ut vad du har för syfte, mål och målgrupp. När du vet vad du vill åt blir det enklare att anpassa ditt innehåll.
 
2. Ta en snygg bild
Du behöver inte hyra in en proffsfotograf för att få en snygg bild till din profil. Be en kompis om hjälp, gå ut i dagsljus och ta en bild mot en fin bakgrund. Både en vit vägg eller en grönskande bakgrund funkar fint. Ljuset är det viktigaste, om du har bra ljus i bilden funkar en mobilkamera fint att fota med.

⇒LÄS MER: Så viktigt är LinkedIn i ditt jobbsökande
 
3. Uppdatera dina jobb
Eftersom LinkedIn funderar som ett cv på nätet är det viktigt att du på din profil redovisar vad du gjort tidigare och vilka jobb du haft. Välj ut det som är relevant – kanske behöver inte de som besöker din profil veta var du sommarjobbade för 15 år sedan. På varje jobb ska du lägga till en beskrivning på vad du lärde dig på arbetsplatsen.
 
4. Skriv en sammanfattning
Det finns en liten ruta där du kan skriva en liten sammanfattning om dig själv – gör det! Se det lite som en dejtingprofil där du kan skriva något kort om vem du är. Här är det perfekt att berätta varför du jobbar med det du gör och vad det bästa med ditt jobb är. Lämna privata detaljer utanför. Information kan alltid vara intressant, men fråga dig om den verkligen är relevant.
 
5. Var lite aktiv
Du behöver inte hänga på LinkedIn flera timmar om dagen, men ta lite tid någon gång i veckan och titta vad som hänt sedan sist. Kommentera något inlägg, gratulera en kontakt som fått ett nytt jobb eller dela något som du själv tycker är relevant för dig. När du visar LinkedIn att du är aktiv där kommer du också framstå som mer relevant och dyka upp mer i andras flöden.  
 
6. Lägg till rätt folk
På LinkedIn behöver du inte känna folk för att lägga till dem, här kan du istället lägga till dem du vill komma i kontakt med. När du skickar en kontaktförfrågan till en främling ska du dock alltid skriva ett litet meddelande så att personen förstår varför du vill skapa kontakt. På LinkedIn ska du ha kontakt med dem som är relevanta för ditt jobb, du behöver inte ha hela din vännerlista från andra sociala medier där. Det är perfekt för dig som exempelvis vill komma i kontakt med någon du ser upp till inom din bransch.

⇒LÄS MER: Så får du jobb via nätverket LinkedIn

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär