Smöra inte, berätta när du är tillgänglig och tala om varför du vill jobba på företaget. De är några knep för ett säljande cv.
Smöra inte, berätta när du är tillgänglig och tala om varför du vill jobba på företaget. De är några knep för ett säljande cv.
Foto: IBL/All over press

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Att skriva cv och personligt brev är en konst som kräver mycket övning. Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips för hur du skriver en jobbansökan som gör intryck – och hur du undviker de värsta fallgroparna.

Berätta om din erfarenhet
I ditt cv ska du börja med att lista vart du jobbat någonstans tidigare, hur länge du var där och vad du lärde dig. Om du inte har tidigare erfarenhet från den specifika bransch där du söker sommarjobb är det oftast helt okej, som sommarjobbare är det normalt att du provar på nya saker. Har du inga tidigare erfarenheter kan du fokusera på andra saker du gjort. Har en sport lärt dig att ta ansvar eller har du något annat intresse som lärt dig något? Tänk kreativt. Glöm inte att skriva vilken utbildning du har.

⇒LÄS MER: Ha koll på lagar och regler – och slipp bli utnyttjad på sommarjobbet
 
Visa din personlighet
I ditt personliga brev ska du i en kort text vem du är. Fundera över vad för typ av person som arbetsgivaren kan tänkas vilja ha. Lyft sedan fram de sidor du har som kan matcha den bilden med. Om du är snabblärd, positiv eller tycker om att hjälpa människor är de egenskaper som du kan lyfta fram.
 
Skippa smörandet
Det är viktigt att visa hur pass intresserad du är av att jobba. Berätta varför du vill ha ett sommarjobb på just det företaget, vad du kan bidra med och vad du vill lära dig. Men försök att inte smöra, det ser arbetsgivaren igenom.
 
Rikta dig till arbetsgivaren
Även om du söker flera sommarjobb är det viktigt att du visar intresse för varje arbetsgivare. Rikta därför din ansökan till det specifika företaget och skriv inte en ansökan som ska passa för alla jobb du söker. Det blir lite jobbigare att ändra om cv och personligt brev flera gånger, men det ger ett desto mer personligt intryck.

⇒LÄS MER: Josefin, 27, har sommarens glassigaste jobb
 
Håll det kort
Enligt Sandra Kiesbye är ett av de vanligaste misstagen som många gör att skriva alldeles för långt. En rekryterare orkar inte plöja igenom ett flera sidor långt cv eller personligt brev, så försök begränsa dig till XX sidor.
 
Hitta det relevanta
Skippa att ge läsaren information om din hund eller var du brukar åka på semester. I din ansökan ska du endast ha med sådant som är relevant för arbetet du söker och som du tror kan göra arbetsgivaren intresserad av dig som sommarjobbare.
 
Berätta när du är tillgänglig
Var öppen med var, när och hur du kan arbeta. För en arbetsgivare är det bra att veta direkt i ditt cv när du är tillgänglig för att veta om du passar för jobbet.
 
Gör en video
Det blir allt vanligare att söka jobb genom en video. Om du skickar in en videoansökan får arbetsgivaren direkt en bild av hur du är som person. Lägg fokus på att visa vem du är och vad du kan tillföra på arbetsplatsen, snarare än att bara rabbla upp det som står i ditt cv. Visst kan du berätta lite om vad du gjort förut, men det viktigaste är att visa varför du skulle bli en bra sommarjobbare.

⇒LÄS MER: Experten: Här finns sommarjobben 2017

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

SPRING. Moa Malkans sommarjobb är inget för veklingar. Det blir mycket spring i trappor och tungt att bära.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb