
Nina Jansdotter: Så stoppar du ditt eget klagande på jobbet
Fråga: "På mitt senaste medarbetarsamtal fick jag feedbacken att många, ironiskt nog, hade klagat på att jag klagade för mycket. Detta håller jag delvis med om men jag var inte medveten om att andra uppfattade det så negativt. Jag vill inte ses som en klagande person. Hur gör jag för att förändra mitt beteende?"

Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar:
Det första som krävs i en förändringsprocess är att du själv blir medveten om och vill förändra något. Det verkar du vilja göra och då har du redan kommit en bra bit på vägen mot att bryta ditt beteende. Vi kan inte vara glada och positiva jämt och det måste fortfarande vara okej att lyfta en negativ fråga eller ”gnälla av sig” lite ibland. Däremot verkar det som att ditt klagande gått för långt eftersom människor runt omkring dig faktiskt tagit upp det i samtal utan dig.
Du själv verkar inte riktigt ha koll på vilka situationer du riskerar att klaga för mycket, så din första uppgift blir att försöka observera när och vilka situationer som triggar din gnälliga sida. Utan att vara för hård mot dig själv kan du försöka notera under vilka omständigheter du tenderar att säga negativa saker. Skriv gärna ner ditt resultat och räkna antal tillfällen på en dag som du kommer på dig själv med att klaga.
⇒LÄS MER: Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel
Efterhand kan du börja sätta upp mål, som att försöka hejda ditt klagande i huvudet innan du hinner säga det rakt ut. Försök till exempel att gå en dag Bild: Nina Jansdotter.
på jobbet utan att säga något negativt. Fundera över varför
du klagar och om det finns några andra sätt att kommunicera dina tankar eller åsikter på. Att bli riktigt bra på att ge feedback är ett sätt. En annan metod är att göra om ditt klagande till en handling – ring till IT-supporten om du har krångel med din dator snarare än att varje dag klaga över problemet för din kollega.
Det är bra att du skiljer på klagande som endast handlar om allmänt gnäll och klagande som faktiskt handlar om ett konkret problem som borde lösas. Fråga dig själv om det mesta av ditt klagande kommer ifrån att du söker lösningar eller om klagandet bara är en slags ventil för att du hoppas att du ska må lite bättre efteråt.
Slutligen kanske du faktiskt ska fundera över hur du trivs på ditt jobb. Du kanske skulle må bättre av en förändring, oavsett om det rör sig om ett nytt jobb eller bara nya arbetsuppgifter. Ibland känns det lättare att klaga över småsaker än att ta tag i det som är de riktiga utmaningarna som man står inför.