Om du skulle vilja ha en ledarroll i framtiden finns det en hel del sätt att förbereda dig på redan nu.
Om du skulle vilja ha en ledarroll i framtiden finns det en hel del sätt att förbereda dig på redan nu.
Foto: IBL/All over press

5 tips till dig som vill bli chef

Tror du att du är av rätta virket för att bli chef men är du osäker på hur du ska gå till väga? Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, ger fem tips på hur du går till väga om du i framtiden vill ha en chefsroll.

1. Läs på först
Många tycker att praktisk erfarenhet slår teoretisk erfarenhet, men du kan fortfarande förbereda dig inför en chefsroll genom att läsa på. Om du undersöker vad det innebär att vara chef, hur du utvecklar ett coachande ledarskap och lär dig grunderna i arbetsrätt har du ett stort försprång i jämförelse med dem som inte läst en enda sida. Det finns gott om artiklar och böcker att läsa, men du kan också ta steget längre och gå en ledarskapsutbildning.
 
2. Testa på olika ledarroller
Du kan vara en ledare utan att ha en chefstitel på en arbetsplats. Ta dig an olika ledarroller inom till exempel föreningsliv eller idéellt arbete för att testa att leda en grupp som ska åstadkomma något. På jobbet kan du även ta initiativet att ta större ansvar i ett projekt. Utsätt dig för situationer där du får en ledarroll. På så sätt får du träna på olika scenarier och vilka effekter ditt beteende får.

⇒LÄS MER: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer
 
3. Var bra på ditt jobb
Ingen kan ta ifrån dig dina kunskaper och din kompetens.                           Bild: Clara Löfvenhamn Fotograf: Zeynep Seitomer
Ju mer kunskap du har om ditt jobb och organisationen du arbetar i, desto lättare kommer du ha för att klättra på jobbet. Samla på dig så mycket erfarenhet som möjligt eftersom det kommer att göra det lättare för dig att vara chef över olika slags grupper. Du ska inte överprestera för att få erkännande, men du ska satsa på att prestera bra.

 
4. Prata med din chef
När du har utvecklingssamtal med din egen chef – tala om att du är nyfiken på ett chefsjobb i framtiden! Ställ de frågor du vill ha svar på när det kommer till chefsyrket. Passa även på att fråga vad din chef tycker att du borde satsa på att utveckla hos dig själv för att passa som chef. Om chefen vet om dina drömmar kanske du kan få hjälp, exempelvis genom att få mer ansvar, gå en internutbildning eller få en mentor som kan hjälpa dig att utvecklas.
 
5. Nätverka dig fram
Många jobb tillsätts idag genom kontakter så att nätverka och lära känna nya människor kan vara viktigt för din framtid. Satsa på att knyta kontakter både där du jobbar idag och utanför företaget. Försök också att hjälpa andra i sina karriärer när du har möjlighet. Du förlorar aldrig på att vara givmild och nästa gång kan det vara du som behöver något från en kontakt.

⇒LÄS MER: Nya förebilden bland chefer: Bamse!

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling