Om du skulle vilja ha en ledarroll i framtiden finns det en hel del sätt att förbereda dig på redan nu.
Om du skulle vilja ha en ledarroll i framtiden finns det en hel del sätt att förbereda dig på redan nu.
Foto: IBL/All over press

5 tips till dig som vill bli chef

Tror du att du är av rätta virket för att bli chef men är du osäker på hur du ska gå till väga? Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, ger fem tips på hur du går till väga om du i framtiden vill ha en chefsroll.

1. Läs på först
Många tycker att praktisk erfarenhet slår teoretisk erfarenhet, men du kan fortfarande förbereda dig inför en chefsroll genom att läsa på. Om du undersöker vad det innebär att vara chef, hur du utvecklar ett coachande ledarskap och lär dig grunderna i arbetsrätt har du ett stort försprång i jämförelse med dem som inte läst en enda sida. Det finns gott om artiklar och böcker att läsa, men du kan också ta steget längre och gå en ledarskapsutbildning.
 
2. Testa på olika ledarroller
Du kan vara en ledare utan att ha en chefstitel på en arbetsplats. Ta dig an olika ledarroller inom till exempel föreningsliv eller idéellt arbete för att testa att leda en grupp som ska åstadkomma något. På jobbet kan du även ta initiativet att ta större ansvar i ett projekt. Utsätt dig för situationer där du får en ledarroll. På så sätt får du träna på olika scenarier och vilka effekter ditt beteende får.

⇒LÄS MER: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer
 
3. Var bra på ditt jobb
Ingen kan ta ifrån dig dina kunskaper och din kompetens.                           Bild: Clara Löfvenhamn Fotograf: Zeynep Seitomer
Ju mer kunskap du har om ditt jobb och organisationen du arbetar i, desto lättare kommer du ha för att klättra på jobbet. Samla på dig så mycket erfarenhet som möjligt eftersom det kommer att göra det lättare för dig att vara chef över olika slags grupper. Du ska inte överprestera för att få erkännande, men du ska satsa på att prestera bra.

 
4. Prata med din chef
När du har utvecklingssamtal med din egen chef – tala om att du är nyfiken på ett chefsjobb i framtiden! Ställ de frågor du vill ha svar på när det kommer till chefsyrket. Passa även på att fråga vad din chef tycker att du borde satsa på att utveckla hos dig själv för att passa som chef. Om chefen vet om dina drömmar kanske du kan få hjälp, exempelvis genom att få mer ansvar, gå en internutbildning eller få en mentor som kan hjälpa dig att utvecklas.
 
5. Nätverka dig fram
Många jobb tillsätts idag genom kontakter så att nätverka och lära känna nya människor kan vara viktigt för din framtid. Satsa på att knyta kontakter både där du jobbar idag och utanför företaget. Försök också att hjälpa andra i sina karriärer när du har möjlighet. Du förlorar aldrig på att vara givmild och nästa gång kan det vara du som behöver något från en kontakt.

⇒LÄS MER: Nya förebilden bland chefer: Bamse!

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Johannes försökte finna sig själv i karriären och livet genom kurser och böcker. Nu predikar han "självledarskap" i stället för "självhjälp".

Varannan svensk chef känner sig som en bluff

Varannan svensk chef känner sig som en bluff

Tycker du att din chef är en bluff? Det är mycket möjligt att han eller hon håller med dig.

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter.

Fler artiklar inom Personlig utveckling